V USA predĺžili obmedzenie lietania nad Fergusonom

Americký Federálny letecký úrad (FAA) v pondelok predlžil minulý týždeň vydaný zákaz lietania vo výške nižšej ako jeden kilometer nad mestom Ferguson, kde sa od minulého týždňa konajú mohutné rasové nepokoje v reakcii na augustové zastrelenie černošského mladíka bielym policajtom.

19.08.2014 07:25 , aktualizované: 13:12
Ferguson, USA, polícia, streľba, demonštracie Foto: ,
Polícia na predmestí St. Louis počas nepokojov v noci na utorok.
debata (8)

Zákaz by mal trvať do budúceho pondelka a vydali ho na základe požiadavky policajného zboru mesta St. Louis, kam Ferguson spadá. Ako dôvod uviedli minulotýždňovú streľbu výtržníkov na policajný vrtuľník a záujem „poskytnúť bezpečné prostredie pre akcie zásahových síl“, píše portál amerického denníka Washington Post.

Objavili sa však podozrenia, že cieľom je zároveň obmedziť možnosti mediálne pokrývať dianie v oblasti, kde ráznym spôsobom zasahovala aj povolaná Národná garda. Prezident Barack Obama v pondelok varoval pred obmedzovaním slobodnej práce novinárov a poukázal na ich ústavné právo na pokrývanie udalostí. Reagoval tak obvinenia redaktora denníka Washington Post a novinára z portálu Huffington Post, ktorých minulý týždeň zatkli priamo vo Fergusone.

Americká polícia opäť nasadila vo Fergusone slzotvorný plyn

Americká polícia v noci nasadila slzotvorný plyn proti stovkám protestujúcich ľudí v nepokojmi zmietanom Fergusone.

Miestni obyvatelia sa v pondelok večer opäť zhromaždili v uliciach tohto predmestia St.Louis, aby sa domáhali spravodlivého vyšetrenia zastrelenia neozbrojeného černošského mladíka.

Ferguson, ktorý má približne 21-tisíc obyvateľov, už viac ako týždeň zachvátili násilné demonštrácie, ktoré vyvolalo zastrelenie osemnásťročného černocha Michaela Browna dvadsaťosemročným belošským strážnikom Darrenom Wilsonom. Narozdiel od dvoch minulých večerov nebol v noci vyhlásený zákaz vychádzania. V uliciach boli pripravené desiatky policajných ťažkoodencov na prípadné násilnosti.

Pôvodne pokojný protest podnietil zásah bezpečnostných zložiek vo chvíli, keď skupina ľudí začala vrhať na policajný kordón predmety, ktoré niektorí svedkovia CNN označili za fľaše s vodou. Policajti potom použili dymové granáty a slzotvorný plyn a vyzvali demonštrantov na opustenie ulice.

K rabovaniu ani streľbe, ktorými polícia zdôvodňovala zásah v minulých dňoch, podľa svedkov tentoraz nedošlo.

Prezident Obama v pondelok vyzval na upokojenie emócií a zároveň oznámil, že do Fergusonu vysiela ministra spravodlivosti Erika Holdera, aby dohliadol na spravodlivé vyšetrenie incidentu. Na predmestie St. Louis dorazí minister v stredu. Na prípade už podľa médií pracuje niekoľko desiatok agentov FBI.

Pitva preukázala, že bol mladík zastrelený šiestimi ranami, z ktorých dve ho zasiahli do hlavy. Rodičia si však vyžiadali ďalšiu pitvu, ktorá má určiť, v akej pozícii voči policajtovi sa v čase streľby nachádzal. Policajt Wilson, ktorý je na nariadenej platenej dovolenke a Brownovi rodičia požadujú jeho zadržanie, sa zatiaľ médiám k incidentu nevyjadril.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #USA #nepokoje #streľba #ferguson #St. Louis