Islamský štát hrozí USA útokmi

Extrémistická skupina Islamský štát, ktorá už zabrala veľké územia v Iraku a Sýrii, pohrozila Spojeným štátom útokmi v prípade, že USA budú zasahovať proti jej militantom.

19.08.2014 10:10
Barack Obama, USA, prezident Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata (31)

Na videonahrávke, ktorá ukazuje Američana sťatého ešte počas americkej invázie v Iraku, skupina vo vyhlásení varuje, že „Američanov kdekoľvek na svete utopí v ich vlastnej krvi“.

Sunnitská extrémistická skupina Islamský štát sa ešte v júni zmocnila veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktorú spojila s priľahlým územím Sýrie do spoločného „kalifátu“.

Na žiadosť irackej vlády sa do boja proti islamistom zapojilo aj americké letectvo, ktoré bombardovalo ich pozície na kurdskom severe Iraku. Americké nálety už pomohli kurdským silám získať späť niektoré územia.

Prezident USA Barack Obama v pondelok vyhlásil, že Islamský štát predstavuje hrozbu nielen pre Irak, ale pre celý región.

Letecký úrad USA zakázal prelety nad Sýriou

Americký Federálny letecký úrad (FAA) zakázal všetkým americkým leteckým spoločnostiam prelety nad Sýriou, ktorej vzdušný priestor považuje pre pokračujúci konflikt za nebezpečný.

Prelety nad územím, kde prebieha ozbrojený konflikt, môže podľa FAA predstavovať „vážnu hrozbu“. Úrad predtým vydal len varovanie, v ktorom vyzval aerolínie, aby sa vyhli sýrskemu vzdušnému priestoru.

Zákaz FAA vydal po novom vyhodnotení bezpečnostnej situácie v Sýrii. „Pokračujúci ozbrojený konflikt a neistá bezpečnostná situácia v Sýrii predstavuje vážne riziko pre civilné letectvo,“ napísal FAA vo vyhlásení.

Sýrski povstalci podľa úradu disponujú protilietadlovými zbraňami schopnými zostreliť civilné lietadlo. Zákaz sa týka všetkých aerolínií registrovaných v USA a výnimku majú len lety s povolením od vlády USA.

Znepokojenie leteckých spoločnosti vyvolalo nedávno zostrelenie malajzijského lietadla nad územím Ukrajiny, kde proti sebe bojujú proruskí povstalci a vládne sily. FAA už vydala zákaz preletov nad Irakom, kde existuje hrozba útoku zo strany povstalcov z Islamského štátu a kde Spojené štáty poskytujú tamojšej vláde leteckú podporu v boji proti extrémistom.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Irak #šiiti #sunniti #Islamský štát