Ukrajinci zajali ozbrojenca so slovenským pasom

Zlé meno spravil Slovensku ozbrojený cudzinec, ktorého ukrajinskí vojaci zajali na východe krajiny. U muža, ktorý obsluhoval mínomet, sa našiel slovenský pas.

19.08.2014 10:25 , aktualizované: 20:00
debata

„Je to prvý prípad dokumentmi potvrdeného zajatia občana jednej z krajín Európskej únie, bojujúceho na strane teroristov,“ oznámil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. Práve on ako prvý informoval o zadržaní cudzinca, ktorý sa preukázal slovenským cestovným dokladom.

Správu, ktorú zverejnil na svojom facebookovom účte, neskôr spresnil v telefonickom rozhovore pre Pravdu. Oznámil tiež, že zadržaného majú eskortovať do Mariupoľu, polmiliónového mesta na brehu Azovského mora, ktoré leží sto kilometrov južne od miesta, kde bol zajatý. „Keď bude zajatec dopravený do Mariupoľa, tam ho pokojne podrobia výsluchu. Nikto ho mučiť ani biť nebude. Všetko sa udeje v medziach zákona a medzinárodných konvencií. So slovenským veľvyslanectvom i konzulátom budeme v kontakte,“ sľúbil Heraščenko.

Pas muža s menom Miroslav Roháč, na svojom...
pas, Roháč Pas muža s menom Miroslav Roháč, na svojom facebookovom profile ho zverejnil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí však až do večera márne čakalo na úradné oznámenie z Kyjeva. „Požiadali sme o oficiálne potvrdenie, či ide o slovenského občana,“ povedal hovorca rezortu Boris Gandel pre Pravdu. „Kým sa tak nestane, nemáme, čo komentovať. Pas je jedna vec, človek je druhá vec. Ak aj má slovenský pas, neznamená to, že je slovenským občanom,“ dodal.

Zdržanie oficiálnej informácie Heraščenko vysvetlil pokračujúcimi bojmi v oblasti. „Prípad sme ešte neodovzdali orgánom činným v trestnom konaní. Ani slovenskú stranu sme preto úradne nemohli upovedomiť. Musíte to pochopiť! Tam sa zúrivo bojuje,“ povedal poradca ukrajinského ministra pre Pravdu. Rovnako zdôvodnil aj to, prečo médiám stále neposkytol sľúbenú fotokópiu cestovného dokladu zadržaného aj s jeho snímkou.

O tom, že na východe Ukrajiny bol zadržaný ozbrojenec so slovenským pasom, bojujúci v radoch separatistov, už od rána informovali svetové médiá. Správu prevzala dokonca aj nemecká agentúra DPA známa svojou serióznosťou.

Slabinou tejto informácie bolo, že jej jediným zdrojom je Heraščenko. Aj tlačová služba ukrajinskej Národnej rady bezpečnosti a obrany pre Pravdu zopakovala len to, čo on uviedol na sociálnej sieti. Poradca ukrajinského ministra pripustil, že nevie oveľa viac, než čo mu ráno telefonicky oznámil veliteľ práporu Doneck.

Práve táto jednotka ukrajinskej Národnej gardy sa z pondelka na utorok zúčastnila na prekvapujúcom útoku na pätnásťtisícové mesto Ilovajsk. Tento dôležitý železničný uzol sa nachádza iba asi tridsať kilometrov východne od Donecka a jeho ovládnutím by ukrajinské sily definitívne odrezali hlavnú baštu separatistov od zvyšku územia, ktoré kontrolujú.

"Veliteľ práporu Doneck Semion Semiončenko mi oznámil, že jeho jednotka po dobytí východnej časti Ilovajska pri železničnom depe zajala ozbrojeného cudzinca, ktorý mal pri sebe slovenské doklady. Ten chlap vraj pálil na našich chlapcov z mínometu. Semiončenko stál priamo pri zajatcovi, vzal mu pas a prečítal mi z neho jeho základné údaje.

Doklad bol vystavený na meno Miroslava Roháča, narodeného v Banskej Bystrici. Podľa pečiatky v pase muž vstúpil na územie Ukrajiny 3. júla na medzinárodnom kyjevskom letisku Žuliany. Zajatec tvrdil, že prišiel bojovať z presvedčenia a nie ako žoldnier," uviedol Heraščenko. Na otázku Pravdy, či môže potvrdiť srbský pôvod zadržaného, o ktorom on sám písal na Facebooku, poradca ministra konštatoval, že tak mu to povedal veliteľ Semiončenko.

„Zajatec tiež spomínal, že nie je jediný cudzinec bojujúci na strane proruských vzbúrencov a že ich prišlo podporiť nemálo Srbov. Nie je vylúčené, že niektorí z tých šiestich mŕtvych teroristov, ktorých telá našli naši chlapci v Ilovajsku, boli Srbi. Žiaľ, u Semiončenka si tieto podrobnosti už nemôžem overiť. Hodinu po tom, čo sme spolu telefonovali, utrpel od šrapnela ťažké zranenie,“ dodal Heraščenko.

Četnické hnutie, ktoré na východ Ukrajiny vyslalo zo Srbska na pomoc separatistom desiatky dobrovoľníkov, nevie o tom, že by v ich radoch bojoval niekto so slovenským pasom. „Meno Miroslav Roháč mi nič nehovorí,“ povedal pre Pravdu muž číslo dva z vedenia tejto ultranacionalis­tickej organizácie Zoran Andrejič.

„Naši četnici bojujú najmä v okolí Luhanska, ale nemôžem vylúčiť, že prišli podporiť svojich miestnych druhov na donecký front. V oblasti bojov nie je elektrina, nefunguje internet a často vypadáva mobilná sieť. Keď sa to práve dá, dorozumievame sa pomocou krátkych textových správ,“ dodal z Belehradu a sľúbil, že srbskému oddielu pošle SMS s otázkou, či niečo vedia o mínometníkovi so slovenským pasom. Do našej uzávierky sa mu neozvali.

Poradca ukrajinského ministra predpokladá, že zajatý cudzinec, nech už je občanom ktorejkoľvek krajiny, bude čeliť obvineniu z účasti v nezákonnom ozbrojenom zoskupení a z terorizmu. „Ak sa preukáže, že ten človek sa osobne zúčastnil zabíjania či už našich bojovníkov, alebo civilného obyvateľstva, tak môže byť odsúdený až na doživotie. Ak sa to konkrétne nepodarí dokázať, tak môže dostať trest väzenia na osem až desať rokov,“ povedal Heraščenko.

Denník Pravda sa pokúsil nájsť bydlisko a príbuzných muža s pasom na meno Miroslav Roháč. Mužov s takýmto menom je na Slovensku a aj v samotnej Banskej Bystrici viac.

Podľa informácií pracovníčky Centrálneho registra obyvateľstva Slovenskej republiky, ktorý sídli v Banskej Bystrici, evidujú v rámci celého Slovenska niekoľko desiatok mužov nesúcich meno Miroslav Roháč. V samotnej Banskej Bystrici ich má byť viac ako desať. Bližšie informácie o nich register neposkytol. „Takúto kompetenciu má len ministerstvo vnútra,“ povedala jednna z pracovníčok.

Pravda má k dispozícii niekoľko adries, na ktorých majú bývať ľudia so spomenutým menom a priezviskom. Ani v jednom prípade však nejde o bydlisko dobrovoľníka zadržaného na Ukrajine. „Roháč tu býva, no určite nie je vojakom a stopercentne nebojuje na Ukrajine,“ povedala staršia pani žijúca v paneláku na Starohorskej ul., kde žijú Roháčovci. Príbuzných vojaka Roháča sme nenašli ani na ulici Pod Cintorínom.

Na webe už zverejnili fotku muža, ktorý je vraj dobrovoľníkom na Ukrajine a má bývať na ulici Kapitána Nálepku v Banskej Bystrici. Informácie neboli pravdivé. Muž z fotky na spomínanej adrese síce býva, no nie vojakom z Ukrajiny. Potvrdila to jeho priateľka, ktorú sme zastihli na spomínanej adrese.

„Priateľ momentálne nie je doma, ale na Ukrajine v žiadnom prípade nebol. Minulý týždeň mal zdravotné problémy a ležal v nemocnici. Teraz si odskočil do práce vybaviť nejaké papiere. O svojej fotke, na ktorej je predstavený ako slovenský dobrovoľník na Ukrajine, sa dozvedel od kolegov z práce. Veľmi nás to zaskočilo,“ podčiarkla žena, ktorá svoje meno neprezradila.

„Budem to riešiť právnou cestou, v žiadnom prípade to nie som ja, koho zajali,“ povedal Roháč, ktorého kontaktovali novinári.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #Angela Merkelová #Slovák #doneck #Ukrajina #Červený kríž #kríza na Ukrajine #Luhansk #proruskí separatisti #humanitárny konvoj