Islamský štát zverejnil video popravy amerického novinára

Povstalci z extrémistickej skupiny Islamský štát zverejnili video, ktoré údajne ukazuje popravu amerického novinára Jamesa Foleyho uneseného v Sýrii pred dvoma rokmi.

20.08.2014 08:51 , aktualizované: 16:20
Islamský štát, novinár Foto:
Snímka z nedatovaného videa, na ktorom maskovaný bojovník Islamského štátu drží nôž vedľa človeka, ktorým by mal byť James Foley.
debata (39)

Na záberoch je aj ďalší unesený novinár Steven Sotloff, ktorého život podľa skupiny závisí od konania Spojených štátov v Iraku. Americké úrady smrť novinára zatiaľ nepotvrdili a uviedli, že autenticitu videa overujú. „Ak sa ukáže ako pravé, sme zhrození brutálnou vraždou nevinného amerického novinára,“ povedala hovorkyňa bezpečnostného úradu Bieleho domu Kaitlin Haydenová.

Reportéra bostonského Global Post, 40-ročného Foleyho uniesli v novembri 2012 na severe Sýrie, keď bol na ceste k tureckým hraniciam. Na Blízkom východe pracoval päť rokov a bol unesený a prepustený aj v Líbyi. Podľa záberov ho povstalci Islamského štátu sťali. Sotloff, ktorý pracoval pre viacero médií, zmizol na severe Sýrie v júli 2013. Skupina Islamský štát, ktorá už zabrala veľké územia v Iraku a Sýrii, pohrozila v utorok Spojeným štátom útokmi v prípade, že USA budú naďalej zasahovať proti jej militantom. Na videonahrávke vo vyhlásení varuje, že „Američanov kdekoľvek na svete utopí v ich vlastnej krvi“.

Islamský štát sa ešte v júni zmocnil veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktorú spojila s priľahlým územím Sýrie do spoločného „kalifátu“. Na žiadosť irackej vlády sa do boja proti islamistom zapojilo aj americké letectvo, ktoré bombardovalo ich pozície na kurdskom severe Iraku. Americké nálety už pomohli kurdským silám získať späť viaceré územia.

Amerického novinára možno popravil Brit

Novinára Jamesa Foleyho možno sťatím hlavy popravil občan Veľkej Británie. V stredu to naznačil britský denník Daily Telegraph, ktorý sa odvoláva aj na niektoré odkazy údajných militantov zverejnené na ich profiloch na sociálnej sieti Twitter.

Dôkazom však má byť najmä zvuková nahrávka, na ktorej popravca plynulou angličtinou s britským prízvukom zdôvodňuje svoj čin a prihovára sa americkému prezidentovi Barackovi Obamovi.

Maskovaného vraha sa podľa videozáznamu z popravy snažia intenzívne identifikovať aj západné tajné služby.

Nemecko a Taliansko sú pripravené poslať Kurdom zbrane

Taliansko je pripravené poslať zbrane Kurdom na severe Iraku, aby sa mohli brániť proti islamským militantom. Informovala o tom ministerka obrany Roberta Pinottiová. Stalo sa tak krátko po tom, čo sa v podobnom zmysle vyjadrilo aj Nemecko.

Taliansko vyčlenilo na zaslanie do Iraku ľahké zbrane a muníciu používanú talianskymi ozbrojenými silami ako aj zbrane vyrobené v Sovietskom zväze a skonfiškované na mori počas balkánskych vojen, povedala Pinottiová parlamentnému výboru.

Podľa jej slov sa musia krajiny v tomto smere skoordinovať, aby nedošlo k duplicite. Za dôležitú považuje tiež dôkladnú kontrolu s cieľom zaistiť, že sa zbrane dostanú k skutočným predstaviteľom vlády a budú použité len na sebaobranu.

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier v stredu rovnako oznámil, že Berlín je pripravený vyzbrojiť Kurdov v Iraku. Ako povedal, Nemecko bude v tejto záležitosti úzko spolupracovať s Francúzskom, Britániou a ďalšími európskymi krajinami, ktoré už zbrane Kurdom posielajú. Podľa Steinmeiera bolo rozhodnutie prijaté vo svetle faktu, že kolaps kurdskej obrany by mohol vyústiť do katastrofy v Iraku, ktorá by mala priamy dopad aj na Európu.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #novinár #poprava #Islamský štát