Do Luhanska vraj vošla ruská vojenská kolóna a 1200 ozbrojencov

Do obliehaného východoukrajinského Luhanska v noci na stredu vošla kolóna 150 ťažkých bojových vozidiel sprevádzaná viac ako tisíckou ozbrojencov.

20.08.2014 09:14 , aktualizované: 14:39
Rusko, Ukrajina Foto: ,
Ruské armádne vozidlo smeruje k rusko-ukrajinskej hranici.
debata (427)

Oznámili to ukrajinské spravodajské zdroje s odvolaním sa na očitých svedkov. Informáciu potvrdil hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie.

Veliteľ ukrajinských armádnych operácií v Luhanskej oblasti Ihor Vorončenko redakcii spravodajského servera Cenzor povedal, že kolóna je ruská. Ozbrojenci sú oblečení v ruských uniformách bez hodnostného označenia.

Kolóna vraj prenikla z Ruska na ukrajinské územie už pred tromi dňami. Súčasťou konvoja sú ťahače s raketovými systémami Grad. Vojakov, ktorých Vorončenko označil za príslušníkov ruskej armády, je okolo 1 200.

Nepotvrdené informácie o presunoch kolóny sa v minulých dňoch objavili na Twitteri. Spozorovaná bola údajne v obci Mykolajivka na východ od Luhanska smerom k ruským hraniciam, a tiež pri obci Ščasťa na sever od mesta. Teraz sa údajne konvoj nachádza na jednej z ulíc východne od centra Luhanska.

Rusko dodávky zbraní a posíl východoukrajinským povstalcom popiera. Vodca doneckých vzbúrencov Alexandr Zacharčenko v utorok vyhlásil, že ťažká bojová technika, ktorá sa dostala do rúk separatistov, je bojová korisť zabavená v ukrajinských armádnych skladoch.

Podľa hovorcu ukrajinskej armády zahynulo v Doneckej oblasti pri bojových operáciách za posledných 24 hodín 34 civilistov a ďalších 29 bolo zranených. Celkom od marca zomrelo v oblasti 951 ľudí a 1748 ich bolo zranených, uviedol hovorca s odvolaním sa na informácie doneckých zdravotníkov.

Velenie ukrajinskej Národnej gardy v stredu v Kyjeve oznámilo, že dobrovoľnícke oddiely spolu s vojakmi ukrajinskej armády obsadili strategicky významné mesto Ilovajsk, ktoré leží asi 50 kilometrov východne od Donecka. Povstalecká agentúra Novorossija boja v Ilovajsku potvrdila, vojaci sú ale vraj len na južnom a východnom okraji mesta.

Podľa agentúry Interfax je mesto pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl a dobrovoľníckych oddielov Donbas, Dneper a Azov. Boje o Ilovajsk trvali niekoľko dní, v utorok armáda oznámila, že kontroluje polovicu mesta. Moskovský rozhlas oznámil, že povstalci sa pokúšajú dobyť stratené pozície pomocou diel a tankov.

Vedúci predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky v stredu podľa Interfaxu ohlásili príchod misie Medzinárodného výboru Červeného Kríža (MVČK) do Donecka. „Ubytovali sa v hoteli a dostali ochranu. Počas dňa budú rokovať s vedením republiky,“ povedal Interfaxu „vicepremiér“ povstaleckej vlády Andrej Purgin.

Zdôraznil, že povstalecké oddiely sú pripravené poskytnúť bezpečnostné záruky pre kolónu ruských automobilov, ktoré majú do východoukrajinského Luhanska dopraviť humanitárnu pomoc.

O zárukách v stredu v Moskve rokoval šéf európskych operácií MVČK Laurent Corbaz, ktorý minulý týždeň absolvoval podobné rokovania v Kyjeve. Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS rokoval Corbaz s námestníkom ruského ministra zahraničia Sergejom Rjabkovom, podrobnosti o rokovaní ale agentúra neoznámila.

Cesta od hraníc do Luhanska je podľa povstalcov nepriechodná

Väčšina šesťdesiatkilo­metrovej cesty medzi ruskou hranicou a východoukrajinským Luhanskom je kvôli pokračujúcim bojom nepriechodná. Ruskej agentúre ITAR-TASS to v stredu povedali zástupcovia štábu proruských radikálov na ukrajinskom hraničnom priechode Izvaryne.

Humanitárna kolóna už takmer týždeň čaká na povolenie k ceste do Luhanska, osud jej misie je ale neistý.

Podľa povstalcov sa bojuje pri obci Novosvitlivka pred Luhanskom a cesta až do mesta Krasnodon je uzavretá. V samotnom Krasnodone, ktorý ovládajú separatisti, je vraj situácia pokojná. Z Luhanska údajne občas pár automobilov do Krasnodonu príde, podľa povstalcov sa ale vystavujú veľkému riziku.

427 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #armáda #vojna #Ukrajina #Luhansk