Rebeli vyniesli na moskovský mrakodrap ukrajinskú vlajku

Demonštranti v stredu na jednom z mrakodrapov v centre Moskvy vztýčili ukrajinskú vlajku a sovietsku hviezdu týčiacu sa na vrchole 176-metrovej budovy premaľovali na žlto-modro.

20.08.2014 13:05 , aktualizované: 14:40
Moskva, Rusko, hviezda, Ukrajina, demonštranti,... Foto: ,
Muž si robí selfie pri ukrajinskej vlajke a hviezde premaľovanej do ukrajinských farieb.
debata (135)

Úradom sa však nápad nepáčil a privolaná polícia zadržala štyroch podozrivých proukrajinských aktivistov. Obvinili ich pritom z vandalizmu, za čo by mohli vo väzení stráviť až tri roky. Podľa agentúry RIA Novosti sa ale údajní previnilci k činu zatiaľ nepriznali. Dvaja mladí muži a dve dievčatá výstup na dom nepopierajú, dôvodom ale vraj bol naplánovaný zoskok padákom.

V Kyjeve moskovská akcia vyvolala nadšenie. Ukrajinský prezident Petro Porošenko „smelým aktivistom“ tlieska.

Na internete sa objavilo video, na ktorom vidieť, ako jeden z demonštrantov skáče z budovy a pomocou padáka pristáva v jej areáli. Zvyšní sa z mrakodrapu údajne dostali s pomocou horolezeckého výstroja.

Ukrajinská zástava sa ocitla na špici hlavnej veže výškovej obytnej budovy na ľavom brehu Moskvy, ktorá je jedným zo siedmich takzvaných stalinských mrakodrapov. Budova na Kotelnickom nábreží s charakteristickou architektúrou Stalinovej éry je vysoká 176 metrov a dostavaná bola v roku 1952. Ako architektonický pamätník je pod štátnou ochranou. Na jej stavbu údajne dohliadal obávaný šéf sovietskej tajnej polície Lavrentij Berija.

Zástavu si podľa ruských novinárov všimli Moskovčania ponáhľajúci sa ráno do práce. Ukrajinská vlajka plápolajúca vo vetre vyvolala údiv, pretože tridsaťdvapos­chodový dom, považovaný v Moskve za prestížnu adresu, je prísne strážený. Privolaní policajti vraj objekt okamžite podrobili dôkladnému skúmaniu rovnako ako pracovníci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

Okrem upevnenia ukrajinskej vlajky na vrchole strechy sa neznámi dobrodruhovia pokúsili prefarbiť veľkú päťcípu hviezdu, ktorá budovu na nábreží zdobí. Zámer zafarbiť hviezdu do ukrajinských národných farieb, teda modrej a žltej, ale realizovať nestihli. Prefarbili len hornú polovicu hviezdy na modro.

Po troch hodinách tím policajných horolezcov vrátil hviezde na vrcholku budovy pôvodnú zlatistú farbu.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #demonštranti #Ukrajina