Kyiv Post: Americký dobrovoľník padol v bojoch za Ukrajinu

Američan, známy v radoch ukrajinského dobrovoľníckeho práporu Donbas pod prezývkou Franko, padol v utorok "pri oslobodzovaní mesta Ilovajsk v Doneckej oblasti od ruských žoldnierov a od Kremľom podporovaných záškodníkov". Napísal to v stredu na svojom webe ukrajinský anglojazyčný denník Kyiv Post.

20.08.2014 18:00
debata (52)

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko podľa agentúry AP spresnil, že Franko bol pravdepodobne bývalý americký vojak, ktorý žil na Ukrajine už desať rokov. Mal tiež ukrajinské občianstvo, ktoré dostal ešte pred tým, než sa pridal k jednotke dobrovoľníkov.

Franko sa zrejme stal prvou zahraničnou obeťou v radoch provládnych síl bojujúcich s proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Zahynul, keď sa prápor dostal pod ťažkú ​​paľbu z raketometov Grad, diel, protitankových rakiet, tankov a ostreľovačov, vykreslil denník s odvolaním sa na dva fotoreportérov, pôsobiacich u ukrajinských jednotiek.

„Bol to veselý chlapík, ktorý perfektne nadával po ukrajinsky. Prial si vstúpiť do Donecka ako osloboditeľ, potom predať byt v Ľvove a usadiť sa niekde v Karpatoch,“ povedal jeden z fotografov.

Prápor Donbas ohlásil na Facebooku štyroch mŕtvych. Medzi ranenými je aj veliteľ jednotky. Podľa armádneho hovorcu v bojoch o Ilovajsk padlo deväť vojakov a ďalších 22 utrpelo zranenia.

Franko v rozhovore, ktorý poskytol pred dvoma týždňami portálu Vice News, prezradil, že sa narodil a vyrástol v Spojených štátoch (podľa reportéra mal prízvuk typický pre Američana z východného pobrežia USA), ale je ukrajinského pôvodu. „Vďaka tomu som po vypuknutí konfliktu získal ukrajinské občianstvo a mohol bojovať,“ vysvetľoval šesťdesiatnik v maskovacej uniforme – pôvodne britskej – a s čiapkou s ukrajinským trojzubcom. Hoci mal profesionálne skúsenosti z armády, nastúpil k dobrovoľníkom ako obyčajný vojak, pretože si to prial. Prezývku si vybral na počesť slávneho ukrajinského básnika a spisovateľa Ivana Franka.

Prápor Donbas je jednou z približne 25 dobrovoľníckych jednotiek, zapojených do bojov v Luhanskej a Doneckej oblasti. Podľa ukrajinských úradov najmenej štyri pätiny mužstvá práporu Donbas tvoria miestni dobrovoľníci, ale podľa poľského denníka Gazeta Wyborcza vraj v jeho radoch bojujú aj Gruzínci.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Ukrajina #Američan #kríza na Ukrajine