Foleyho vrah je údajne vodcom britskej bunky v Sýrii

Anglický prízvuk muža, ktorý na videu zverejnenom islamistami zavraždil amerického novinára Jamesa Foleyho, vyvolal v Británii rozsiahle pátranie po jeho identite. Podľa zdrojov britských médií ide zrejme o šéfa teroristickej bunky extrémistov britského pôvodu operujúcich v Sýrii, ktorý má na starosti zahraničných rukojemníkov.

21.08.2014 09:29 , aktualizované: 22:50
James Foley Foto: ,
Americký reportér James Foley na snímke z jesene 2012, keď pôsobil v Sýrii, kde ho krátko na to uniesli.
debata (38)

Ozbrojenci z radikálnej organizácie Islamský štát (IS) umiestnili tento týždeň na internete video so záznamom sťatia Foleyho; vraždu označili za odvetu za americké nálety v Iraku. Britský premiér David Cameron v reakcii na videonahrávku v stredu prerušil dovolenku, vraždu odsúdil a vyhlásil, že načierno maskovaný muž na snímke je pravdepodobne britským občanom.

Britská polícia a tajné služby zároveň spustili rozsiahle pátranie po totožnosti zahaleného vraha. Podľa policajných zdrojov BBC zrejme ide o muža z Londýna či z južnej časti Anglicka, ktorý pravdepodobne odišiel do Sýrie v období posledných troch rokov.

Jazykovedci súhlasia, že vrah môže pochádzať z Londýna

Rovnaký názor na pôvod muža majú aj lingvisti, podľa ktorých by mohol byť možno z londýnskeho East Endu. Podľa Johna O'Regana z Londýnskej univerzity hovoril „multikultúrnou londýnskou angličtinou“, ale dbal na formálnejšiu štandardnú anglickú výslovnosť. To vraj naznačuje, že jeho prejav bol starostlivo zostavený. Dodal, že aj keď sa jeho výslovnosť líši od bežnej reči, poskytol dostatok stôp na identifikáciu. Podľa AP môžu britské tajné služby využiť technológiu rozpoznania hlasu pre porovnanie so staršími internetovými nahrávkami a odpočutými telefonátmi.

Americký minister spravodlivosti Eric Holder medzitým oznámil, že Spojené štáty začali Foleyho smrť vyšetrovať ako trestný čin. „Máme dlhú pamäť a náš dosah je široký, nezabudneme na to, čo sa stalo. Tí ľudia ponesú tak alebo onak zodpovednosť,“ povedal podľa AP Holder. Pátranie na medzinárodnej úrovni vedie podľa BBC americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), zatiaľ čo britský Scotland Yard preveruje obsah videa.

V Iraku bojuje okolo 500 Britov

Identifikácia vraha môže byť časovo náročná, ako pripomenula CNN, pretože v Sýrii a Iraku bojuje odhadom 400 či 500 regrútov z Británie. Podľa niekdajšieho šéfa protiteroristického oddelenia britskej tajnej služby MI6 Richarda Barretta bude zabijak vypátraný, ale prinesie ti zároveň „obrovské problémy“ s tým, ako ho odovzdať justícii.

Analytici tvrdia, že zapojenie Brita do Foleyho vraždy nie je prekvapujúce. „Britskí bojovníci, ktorí sa pridali k Islamskému štátu a ktorých mnoho rokov sledujeme, sa skutočne chcú dostať do čela konfliktu,“ vyhlásil Shiraz Maher z londýnskej univerzity King's College. Dodal, že v ich prípade rozhodne nejde o ľudí, ktorí sa držia v pozadí.

‚John‘ môže byť jedným zo skupiny britských Chrobákov

Denník The Guardian, s odvolaním sa na jedného z predtým oslobodených rukojemníkov, uviedol, že ide o šéfa skupiny Britov operujúcich v Sýrii, ktorý je známy ako „John“. Britská bunka, ktorá má údajne prezývku Chrobáky (Beatles), je vraj zásadnou skupinou IS čo sa týka nakladania so zahraničnými rukojemníkmi. Základňu má vo východosýrskom meste Rakka, ktoré je jednou z hlavných bášt IS v krajine. „John“ bol podľa britského denníka okrem iného vyjednávačom v tohtoročnom prípade skupiny 11 rukojemníkov vrátane dvoch španielskych novinárov, ktorí boli po zaplatení výkupného v marci odovzdaní úradom v Turecku.

Islamisti z IS ovládajú časti Sýrie a sever Iraku, kde táto sunnitská organizácia vyhlásila kalifát. USA proti nej v Iraku v posledných týždňoch podnikli sériu leteckých úderov, aby spomalili postup extrémistov smerom ku kurdskej metropole Irbíl.

Časť britskej verejnosti v reakcii na barbarský čin vyzvala k prísnejšiemu pátraniu po ľuďoch spájaných v Británii s terorizmom. Podľa odhadov majú extrémisti v Iraku a Sýrii vo svojich radoch až štyri stovky Britov. Cameron v stredu vyhlásil, že výzvy na prijatie prísnejších pravidiel v boji proti islamskému extrémizmu v krajine zváži, nechce však prijímať unáhlené rozhodnutia. „Ide o vec, ktorú sledujeme a zaoberáme sa ňou veľmi dlho a nemyslím si, že by toto video niečo zmenilo,“ uviedol britský minister zahraničia Philip Hammond.

Foleyho rodine vyjadrilo sústrasť mnoho západných politikov.

USA sa neúspešne pokúsili oslobodiť rukojemníkov v Sýrii

Americká armáda sa začiatkom leta neúspešne pokúsila oslobodiť amerických rukojemníkov zadržiavaných islamistami v Sýrii vrátane už popraveného novinára Jamesa Foleyho.

V stredu o tom vo vyhlásení informovalo americké ministerstvo obrany. Záchranná misia podľa ministerstva zahŕňala leteckú a pozemnú operáciu, ktorej cieľom bola konkrétna sieť únoscov v rámci radikálnej skupiny Islamský štát. „Misia neuspela, pretože rukojemníci sa nenachádzali na určenom mieste,“ píše sa vo vyhlásení Pentagonu, ktoré však neuvádza, kedy misiu uskutočnili. Záchrannú operáciu schválil začiatkom leta prezident Barack Obama.

Islamský štát tento týždeň zverejnil videonahrávku ukazujúcu zavraždenie novinára Foleyho. Zábery spôsobili pobúrenie na celom svete. Obama v reakcii vyhlásil, že jeho krajina urobí všetko, „čo musí na ochranu svojich občanov“. Americké letectvo už asi dva týždne poskytuje irackým a kurdským silám leteckú podporu ako pomoc v boji proti povstalcom z Islamského štátu. Sťatie novinára malo byť pomstou za tieto letecké útoky.

Reportéra bostonského Global Post, 40-ročného Foleyho uniesli v novembri 2012 na severe Sýrie, keď bol na ceste k tureckým hraniciam. Na Blízkom východe pracoval päť rokov a bol unesený a prepustený aj v Líbyi. Skupina Islamský štát, ktorá už zabrala veľké územia v Iraku a Sýrii, pohrozila v utorok Spojeným štátom útokmi v prípade, že USA budú naďalej zasahovať proti jej militantom.

Pentagon nevylučuje letecké údery proti islamistom v Sýrii

Oddiely Islamského štátu možno dostať pod kontrolu, je proti nim ale nutné zasiahnuť aj v Sýrii. Na tlačovej konferencii vo Washingtone to vo štvrtok povedal šéf zboru náčelníkov štábov americkej armády Martin Dempsey. Islamský štát podľa neho predstavuje hrozbu, ktorý sa vymyká doterajším predstavám o ohrození terorizmom.

Sunnitských islamistov, ktorí sa zmocnili rozsiahlych území na severe Iraku a v Sýrii, možno podľa Dempsyho dostať pod kontrolu. Americké údery v Iraku ich postup narušili. Aby ale boli bojovníci Islamského štátu porazení, treba proti nim zakročiť aj v Sýrii, povedal americký generál.

Minister obrany USA Chuck Hagel na tlačovej konferencii povedal, že americké letecké údery pomohli Kurdom, aby konsolidovali svoje pozície. Minister ale očakáva, že islamisti svoje sily preskupia a začnú novú ofenzívu. „Všetky možnosti sú na stole, vrátane leteckých úderov vnútri Sýrie,“ povedal Hagel.

Dempsey spresnil, že Pengaton bezprostredne neoznamuje začatie amerických leteckých útokov na Sýriu. Problém musia podľa neho vyriešiť s pomocou diplomatických, politických a vojenských nástrojov Spojené štáty a ich regionálni spojenci.

Islamský štát je podľa neho viac, ako teroristická skupina, pretože jeho základom sú nielen extrémne ideológie, ale aj vyspelá bojová stratégia a taktika. „Plus mimoriadne dobré financovanie,“ dodal Dempsey.

Podľa agentúry AFP sú jeho slová zatiaľ najdôraznejším varovaním pred hrozbou islamistov, ktoré z úst vysokého predstaviteľa americkej vlády zaznelo.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sýria #Irak #vražda #novinár #Islamský štát