Letectvo USA podniklo ďalších šesť náletov proti islamistom

Americké letectvo podniklo ďalších šesť leteckých úderov na ozbrojencov z hnutia Islamský štát na severe Iraku. Terčom náletov sa stali pozície islamistov neďaleko strategickej priehrady pri Mosule, uviedla vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie americkej armády.

21.08.2014 18:20
debata (8)

Najväčšiu priehradu v Iraku sa irackým vojakom a kurdským bojovníkom za pomoci USA podarilo cez víkend oslobodiť, samotné mesto Mosul je aj naďalej v moci islamistov.

Od 8. augusta, keď sa Spojené štáty po prvýkrát zapojili do pomoci kurdským jednotkám, podniklo americké letectvo na severe Iraku celkovo 90 náletov.

Ako poznamenala BBC, Američania pokračujú v náletoch aj potom, ako im islamisti pohrozili, že zabijú aj ďalšieho amerického rukojemníka, novinára Stevena Sotloffa. Jeho osud vraj bude záležať na tom, aký bude ďalší krok prezidenta Baracka Obamu, uviedli islamisti. Na videozázname, ktorý zverejnili v utorok, vidieť popravu"iného amerického novinára Jamesa Foleyho.

Videozáznam pobúril a vydesil celý svet. Mnohí Iračania sa v tejto súvislosti pýtajú, prečo Američania proti islamistom nezasiahli už skôr, a im sa tak podarilo dobyť obrovské územia. „USA mali zasiahnuť proti Islamskému štátu už v čase, keď sa prvýkrát objavili v Sýrii. Prečo na nich neudreli, keď prvýkrát vstúpili do Mosulu a ďalších miest?“ citovala agentúra Reuters päťdesiatpäťročného irackého učiteľa Karíma Džamála.

O dvadsať rokov mladší doktor Ali Muhammad Saíd zase volá po väčšom zapojení západných krajín. „Letecké údery nestačia. Na týchto zločincov sú potrebné pozemné jednotky, ktoré ich zabijú a dostanú ich odtiaľto,“ dodal Saíd.

Ako prezident Obama, tak aj britský premiér David Cameron ale zatiaľ akékoľvek zapojenie pozemných jednotiek odmietajú.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Barack Obama #Mósul #Islamský štát #letecký útok