Obama si v kampani nenechá poliať hlavu, Bush s tým nemal problém

Americký prezident Barack Obama sa nenechá poliať ľadovou vodou, aby podporil boj s ťažkou chorobou amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS).

22.08.2014 08:17
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama.
debata (12)

Oznámil to vo štvrtok Biely dom. Kampaň má zabezpečiť finančné prostriedky pre liečbu ALS a upozorniť čo najširšiu verejnosť na závažnosť tejto smrteľnej choroby.

Podľa pravidiel kampane majú ľudia na internete zverejniť video, ako si nechávajú hlavu poliať vedrom studenej vody. Zároveň majú vyzvať ďalšiu osobu alebo osoby, aby ich počas nasledujúcich 24 hodín nasledovali alebo venovali na konto boja s ALS sto dolárov. Prezident Obama sa podľa Bieleho domu rozhodol pre druhú možnosť.

Hlavu Bieleho domu k procedúre so studenou vodou vyzvalo viacero ľudí vrátane kanadského speváka Justina Biebera. Na konte boja s ALS sa už podľa organizátorov kampane zišlo vyše 41 miliónov dolárov. Hlavu si nechalo poliať niekoľko amerických celebrít, medzi nimi aj bývalý prezident George Bush mladší, guvernér štátu New Jersey Chris Christie alebo Ethel Kennedyová, osemdesiatšesťročná hlava mocného klanu Kennedyovcov. Aj ona na to vyzvala Obamu.

Biely dom dôvody svojho stanoviska neoznámil. Podľa agentúry AP americké ministerstvo zahraničia zakázalo, aby sa zapojili do kampane veľvyslanci a ďalší vysoko postavení diplomati. Odporovalo by to vraj pravidlám, ktoré zakazujú využívať úradné postavenie na účasť na súkromne organizovaných akciách. Zákaz vraj platí aj v prípade, že ich zmysel je prospešný.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #George Bush #ALS