Zdravotná sestra v Česku zrejme uskutočňovala eutanáziu

Zdravotná sestra, ktorú prepustila nemocnica v českom Rumburku po úmrtí vážne chorej pacientky a vyšetruje ju polícia, pravdepodobne vykonávala nezákonnú eutanáziu.

22.08.2014 09:23 , aktualizované: 11:17
debata (1)

Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil server IDnes.cz. Polícia obvinila sestru, ktorá zrejme vykonávala eutanáziu v nemocnici v Rumburku. Viní ju z vraždy a chce ju poslať do väzby. Prepustenej zamestnankyni nemocnice hrozí 10 až 18 rokov väzenia.

„Krajskí kriminalisti na základe trestného oznámenia vyšetrujú prípad úmrtia pacientky v Lužickej nemocnici v Rumburku. V tejto súvislosti zadržali päťdesiatročnú ženu, ktorá v tunajšej nemocnici pracovala. Policajný komisár jej oznámil obvinenie z trestného činu vraždy a podal návrh na vzatie do väzby,“ informovala policajná hovorkyňa Veronika Hyšplerová.

O uvalení väzby v súčasnosti rozhoduje súd. Hyšplerová dodala, že Rumburská nemocnica s políciou na objasnení prípadu spolupracuje.

„Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania je zrejmé, že žena údajne zo súcitu dávala vážne chorým pacientom na pokraji síl viac lieku, aby im skrátila trápenie," uviedol už skôr dôveryhodný policajný zdroj denníku MF Dnes.

Vedenie rumburskej nemocnice na tlačovej konferencii upresnilo, že pacientka mala 70 rokov a bola hospitalizovaná štrnásť dní s onkologickým ochorením. Sestra jej v rozpore s rozhodnutím lekára podala preparát, ktorý zastavuje srdce.

Nemocnica preverila všetky úmrtia za tri roky, odkedy sestra na oddelení pracovala. Zároveň prišla na osem až jedenásť prípadov, kedy pacienti zomreli za podozrivých okolností.

Polícia vyšetruje aj jedného z lekárov

Okrem spomínanej sestry česká polícia údajne vyšetruje aj jedného z lekárov, ktorý mal na postup liečby pacientov dohliadať. Kriminalisti zisťujú, či pochybil alebo zanedbal svoje povinnosti.

Na kroky sestry prišli jej kolegyne po úmrtí pacientky na začiatku júna. Vedenie nemocnice sestru poslalo na dovolenku a podalo na ňu trestné oznámenie. Potom preverilo predchádzajúce úmrtia ďalších pacientov. Sestru po tejto kontrole okamžite prepustilo.

Polícia nechce celú vec oficiálne komentovať. „Prípadom sa zaoberajú krajskí kriminalisti. Z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania nebudeme oznamovať ďalšie informácie,“ uviedla severočeská policajná hovorkyňa Veronika Hyšplerová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #eutanázia #Rumburk