Nigéria má dva nové prípady eboly, WHO chystá strategický plán

Nigéria potvrdila ďalšie dva prípady nakazenia vírusom eboly. Údajne ide o prvých pacientov bez priameho kontaktu s Libérijčanom, ktorý chorobu v júli do krajiny zavliekol. V Írsku sa naopak podozrenie na výskyt choroby nepotvrdilo.

22.08.2014 15:15
debata (1)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok oznámila, že pracuje na strategickom pláne boja proti ebole v západnej Afrike pre nasledujúcich šesť až deväť mesiacov. Podľa agentúry Reuters to znamená, že WHO nepočíta so zastavením zákerného vírusu do konca tohto roka. Bezpečnostné opatrenia proti rozšíreniu epidémie medzitým prijali ďalšie africké krajiny.

Nigérijské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že u nových nakazených ide o manželky dvoch lekárov, ktorí ošetrovali Libérijčana Patricka Sawyera. Ten priletel do najväčšieho nigérijského mesta Lagosu na konci júla a vzápätí zomrel. Nakazené však údajne so Sawyerom v priamom kontakte neboli. V najľudnatejšej africkej krajine ochorelo na ebolu už 14 ľudí, päť z nich zomrelo.

Podľa hovorkyne WHO Fadely Chaibovej rozvrhnutie nového strategického plánu na deväť mesiacov neznamená, že sa dovtedy podarí ebolu zastaviť. „Úprimne, nikto nemá tušenie, kedy epidémia skončí,“ dodala. O zastavení epidémie sa dá hovoriť, ak sa neobjaví žiadny nový nakazený počas obdobia dvoch inkubačných dôb, v prípade eboly teda 42 dní.

Zákernou chorobou sa v Guinei, Sierra Leone, Libérii a Nigérii nakazilo už takmer 2 500 osôb, z toho 1 350 chorobe podľahlo. Prípady podozrenia na ochorenie v Európe sa zatiaľ nikdy nepotvrdili, testy väčšinou ukázali nakazenie na maláriu.

Aj v poslednom prípade podozrivej smrti írskeho občana po návrate z Afriky testy podozrenie na ebolu vyvrátili. Podľa niektorých humanitárnych organizácií, medzi ktorými boli napríklad aj Lekári bez hraníc, robí WHO pre zastavenie epidémie príliš málo a príliš neskoro.

Hranicu s Guineou, kde sa ebola počas súčasnej epidémie vyskytla vôbec prvýkrát, uzavrel od piatka Senegal. Už skôr na toto opatrenie pristúpila Guinea-Bissau. Zákaz vstupu do občanov postihnutých krajín uvalili tiež Pobrežie Slonoviny, Kamerun, Keňa a vo štvrtok Juhoafrická republika. Humanitárne organizácie varujú, že kvôli uzatváranie hraníc začína viaznuť zásobovanie postihnutých oblastí potravinami.

WHO tiež oznámila, že stav troch libérijských zdravotníkov, ktorí dostali experimentálny liek ZMapp, sa výrazne zlepšil. Americký lekár a zdravotná sestra, ktorí nevyskúšané sérum dostali už skôr, boli vo štvrtok zdraví prepustení z nemocnice. Zásoby lieku ZMapp sú vraj už vyčerpané. Podľa nedávnej štúdie britských vedcov by nejaký druh lieku alebo vakcíny proti ebole v západnej Afrike potrebovalo zhruba 30-tisíc ľudí.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Nie je proti nemu žiadny oficiálne schválený liek ani vakcína, takže úmrtnosť je vysoká. Epidémia postihla západoafrické štáty Libériu, Guineu, Sierru Leone a Nigériu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #ebola