Ukrajinskú vlajku vyvesil na budovu v Moskve dobrodruh z Kyjeva

K vyveseniu ukrajinskej vlajky na jednom z moskovských mrakodrapov sa priznal známy ukrajinský dobrodruh a "spiderman" Hryhorij, ktorý vystupuje pod pseudonymom Mustang Wanted (Najhľadanejší mustang).

22.08.2014 21:43
Moskva, Rusko, hviezda, Ukrajina, demonštranti,... Foto: ,
Muž si robí selfie pri ukrajinskej vlajke a hviezde premaľovanej do ukrajinských farieb.
debata (28)

Ako oznámil na svojej facebookovej stránke, pretrel tiež hviezdu na špičke budovy do ukrajinských farieb. Viedlo ho k tomu „úprimné vlastenecké cítenie“, dodal podľa denníka Kyiv Post.

Ruské úrady zadržali v súvislosti s činom dvoch mladých Rusov a Rusky, ktoré podozrievajú z výtržností a hrozí im až sedem rokov väzenia. Práve tento fakt vraj prinútil Hryhorija, aby vyšiel s pravdou von. „Rozhodol som sa zverejniť toto priznanie, aby mohli byť oslobodení nevinní občania Ruska, ktorí sa môžu stať obeťami ruskej justície,“ uviedol dvadsaťšesťročný Hryhorij.

Ukrajinský prápor sa ocitol na špici hlavnej veže výškovej obytnej budovy na ľavom brehu Moskvy, ktorá je jedným zo siedmich takzvaných stalinských mrakodrapov. Dom na Kotelnickém nábreží s charakteristickou architektúrou Stalinovej éry je vysoký 176 metrov a dostavaný bol v roku 1952. Budova je ako architektonický pamätník pod štátnou ochranou. Na jej stavbu údajne dohliadal obávaný šéf sovietskej tajnej polície Lavrentij Berija.

Rovnako polovica žltej hviezdy, ktorá sa nachádza na špičke budovy, bola pretrená na modro, aby pripomínala ukrajinskú vlajku. Úrady si to všimli v stredu o siedmej hodine ráno miestneho času. Za tri hodiny bola vlajka odstránená, hviezdu potom prefarbili ešte ten istý deň.

Krátko nato polícia zadržala štvoricu Rusov, ktorí zhodou okolností ten istý deň ráno z budovy skákali na padákoch. Všetci sa bránili, že s vyvesením ukrajinskej vlajky nemajú nič spoločné.

Hryhorij opísal, že umiestňovaním vlajky a prefarbováním hviezdy strávil skoro celú noc a skončil o šiestej hodine ráno. „Nevidel som tam zadržaných Rusov a nepoznám ich,“ uviedol Ukrajinec, ktorý má rád extrémne výzvy ako je práve lezenie po výškových budovách.

Ruskej justícii sa vraj vydá, avšak len výmenou za oslobodenie ukrajinskej pilotky Nadeždy Savčenkovej. Tú zajali v júni proruskí separatisti na východe Ukrajiny, teraz ju držia vo väzení v ruskej Voroneži a miestne úrady na ňu uvalili vyšetrovaciu väzbu pre údajné podozrenie, že sa podieľala na zabití dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny. Kyjev to odmieta a požaduje jej prepustenie.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vlajka #Ukrajina