Tengove mačky stále chytajú v Číne myši

Postavil Čínu na nohy z popola kultúrnej revolúcie a iných šialených experimentov Mao Ce-tunga. Nikdy nepochyboval o monopole moci pre komunistickú stranu.

23.08.2014 09:46
Teng Siao–pching Foto:
Teng Siao–pching na návšteve USA v roku 1979 v kovbojskom klobúku. Čínsky líder otvoril krajinu zahraničným investíciám a posilnil jej vplyv na medzinárodnej scéne.
debata (4)

Svojím pragmatizmom však prekonal najextrémnejšie ľavičiarke myšlienky, ktoré rozvrátili hospodárstvo krajiny. Otec čínskeho hospodárskeho zázraku Teng Siao-pching by sa v piatok dožil 110 rokov.

Bez konca studenej vojny a liberalizácie globálnych ekonomických vzťahov by dnes čínska ekonomika ťažko mohla byť druhou najväčšou na svete. Tengove reformy však Pekingu umožnili využiť príležitosť, keď sa naskytla.

"Myslím, že nezáleží na tom, či je mačka biela alebo čierna, keď chytá myši, tak je to dobrá mačka,“ vyhlásil Teng ešte v roku 1961 v súvislosti so snahou korigovať Maove ekonomické kroky. Je to asi najslávnejšia veta čínskeho lídra, hoci táto myšlienka pochádza od komunistického generála Lioua Po-čchenga, ktorý ju zase prebral zo s'-čchuanského príslovia.

V deň výročia jeho narodenia je jasné, že Tengove mačky doteraz chytajú v Číne myši. Teda, že jeho myšlienky majú dosah na rozhodnutia vládcov v Pekingu. Aj štátna propaganda v týchto dňoch zdôrazňuje blízkosť súčasného najvyššieho lídra Si Ťin-pchinga s Tengom.

"Jeho pragmatické názory a činy stále výrazne ovplyvňujú čínsku domácu a zahraničnú politiku. Krajinu vytiahol z ideologických kampaní, chaotických revolučných politík a medzinárodnej izolácie Mao Ce-tungovej éry,“ povedala pre Pravdu o Teng Siao-pchingovi Merle Goldmanová z Fairbankovho centra pre výskum Číny na Harvardovej univerzite.

Podľa odborníčky Tengov prístup k ekonomickému rozvoju a postaveniu krajiny na zahraničnopoli­tickej scéne viedol k bezprecedentnému hospodárskemu ras­tu.

"Hoci on a komunistická strana stále netolerovali a netolerujú priame ohrozenie svojej moci, pod Tengovým vedením sa zmiernila ideologická kontrola. Povolili určitú intelektuálnu rôznorodosť a podporili otvorenie sa svetu,“ vysvetlila Goldmanová, autorka knihy Od súdruha k občanovi: Boj o politické práva v Číne.

Teng Siao-pching sa narodil 22. augusta 1904 v Kuang-ane. Ako stredoškolák sa dostal na štúdiá do Francúzska, kde aj pracoval. Zoznámil sa s viacerými budúcimi čínskymi lídrami a začal sa zaujímať o marxizmus. V roku 1926 odcestoval do Sovietskeho zväzu. Po ovládnutí Číny komunistami Teng podporoval Maa, ale mal niektoré iné názory najmä na hospodárske otázky. Počas kultúrnej revolúcie potom skončil ako robotník v továrni na traktory. Po smrti Maa v roku 1976 sa mu však podarilo dostať sa až na vrchol moci v komunistickej Číne, hoci nikdy nezastával existujúce najvyššie posty. Bol však oficiálne hlavným lídrom.

"Komunistická strana oficiálne povýšila teóriu Teng Siao-pchinga na úroveň myšlienok Mao ce-tunga,“ uviedla pre Pravdu Yiyi Lu, sociologička z čínskeho think tanku ChangCe s tým, ako sa títo dvaja vodcovia komunistickej Číny líšili. "Tengovo hlavné dedičstvo spočíva v tom, že nič nie je tabu. Že bolo možné zmeniť politiku, ktorú nastavil Mao. Tento prístup je kľúčový, ak chce Čína pokračovať v nevyhnutných reformách,“ tvrdí Lu.

Teng samotný nenavrhol veľa zmien v čínskom modeli. Vedel si však vybrať, aké myšlienky je potrebné podporiť. Čína sa tak otvorila pre zahraničné investície. Teng si bral príklad aj z rozvíjajúcich sa ázijských ekonomík. Nasmeroval tak krajinu k socializmu s čínskymi rysmi.

"Bez neho by sa krajina nezmenila tak, ako sme toho svedkami,“ povedal pre Pravdu Colin Mackerras, odborník na ázijské štúdie z Griffithovej univerzity v Austrálii. "Nedá sa, samozrejme, presne povedať, čo by sa dialo bez Tenga po Maovej smrti. Pravdepodobne by Čínu viedla slabá vláda. Hľadala by sa náhrada za Maa. Možno by zakročila armáda, azda by aj došlo k rozdeleniu krajiny. Podľa mňa by bez Tenga bola na tom Čína oveľa horšie,“ myslí si Mackerras.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Mao Ce-tung #Teng Siao-pching