Separatisti v Donecku vystavovali zajatých ukrajinských vojakov

Proruskí povstalci - snáď ako odpoveď na prehliadku v Kyjeve, alebo ako reminiscenciu moskovskej prehliadky nemeckých vojnových zajatcov v júli 1944 - predviedli davu v Donecku na východe Ukrajiny niekoľko desiatok vojnových zajatcov.

24.08.2014 09:56 , aktualizované: 18:11
Doneck, vojaci Foto: ,
Proruskí rebeli vedú vojnových zajatcov z ukrajinskej armády na centrálnom námestí v Donecku.
debata (386)

„Fašisti, fašisti!“ skandoval dav na Leninovom námestí na adresu neoholených a neupravených ukrajinských vojakov.

Ešte predtým separatisti oznámili, že pri úspešnej protiofenzíve obkľúčili dve zoskupenia vládnych jednotiek. V jednom „kotli“ je vraj obkľúčených asi 5000 ukrajinských vojakov, v druhom asi dve tisícky príslušníkov dobrovoľníckych práporov, a to aj s desiatkami tankov, obrnených vozidiel, diel, raketometov a mínometov.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Čo po vojne?

Kyjev to ale vzápätí poprel. „Za posledné tri dni nepadol do obkľúčenia ani jeden človek,“ vyhlásil podľa agentúry Interfax Lysenko a uistil, že ukrajinská armáda pokračuje v útoku na pozície povstalcov.

Rebeli tiež uviedli, že v posledných dvoch dňoch zabili viac ako 150 ukrajinských vojakov a zničili 17 tankov a desiatku raketometov. Kyjev ale podľa agentúry Unian priznal iba päť padlých a osem zranených vojakov.

Vyhrotenie situácie na fronte a víťazné hlásenia rebelov podľa denníka Moskovskij komsomolec pravdepodobne súvisia s utorkovou schôdzkou v Minsku, kde majú rokovať prezidenti oboch znepriatelených krajín, Vladimir Putin a Petro Porošenko. Úspech separatistov by oslabil Porošenkove argumenty v podobe armádnych víťazstiev.

„Situácia v Luhansku zostáva nezmenená – 22. deň úplne chýba elektrina, voda aj spojenie,“ oznámila miestna radnica. „Ostreľovanie mesta neustáva a každý deň výbuchy granátov poškodzujú obytné domy a mestskú infraštruktúru,“ dodala.

Moskovský patriarcha Kirill, hlava ruskej pravoslávnej cirkvi, vyzval k modlitbám za „pravoslávny ľud východnej Ukrajiny“ a za „spravodlivý mier“. Odsúdil tiež sobotňajší incident, keď delostrelecký granát zabil troch veriacich v pravoslávnom kostole v obci Kirovsk v Doneckej oblasti.

Miestny občan počas prechádzky so psom v... Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Doneck, Ukrajina Miestny občan počas prechádzky so psom v blízkosti krajskej nemocnice po ostreľovaní v Donecku.

Pri paľbe v Donecku bola zasiahnutá aj miestna nemocnica

Pri rannom ostreľovaní Donecka, bašty proruských separatistov na východe Ukrajiny, bola zasiahnutá aj miestna nemocnica. Spravodajca agentúry AFP na mieste ale nevidel žiadne obete. Podľa zdravotníkov nebol nikto ani zranený.

Paľba, sprevádzaná veľmi silnými výbuchmi, zasiahla márnicu a dve nemocničné budovy. Personál odviedol desiatky pacientov do pivníc, mnohých preniesol na nosidlách. Podľa AFP sa ostreľovanie približuje k užšiemu centru mesta.

Sobotné ostreľovanie centra a východných štvrtí mesta si vyžiadalo životy šiestich civilistov. Škody utrpel tiež ultramoderný štadión futbalového klubu Šachťor Doneck, mnohanásobného ligového šampióna.

Vládne jednotky za posledných 24 hodín vykonali 60 delostreleckých ostreľovaní pozícií rebelov, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na armádneho analytika Dmytra Tymčuka. Terčom ukrajinských diel sa vraj stali aj dve kolóny s ruskou obrnenou technikou v Doneckej oblasti. Vojaci naopak čelili paľbe z mínometov v okolí Luhanska aj raketometov pri Malomykolaivke a v okolí Donecku.

Konflikt na východe Ukrajiny si podľa odhadu OSN vyžiadal už viac ako dvetisíc mŕtvych, a to vojakov, povstalcov i civilistov. Rýchlo stúpajúci počet obetí svedčí o vyhrocovaní konfliktu.

386 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna #doneck #Ukrajina #proruskí separatisti