Kyjev oslavoval výročie nezávislosti, Porošenko sľúbil miliardy na armádu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko prisľúbil v rokoch 2015 až 2017 vynaložiť 40 miliárd hrivien na prezbrojenie armády, ktorá sa už viac ako štyri mesiace snaží proruské povstanie na východe krajiny.

24.08.2014 10:33 , aktualizované: 16:43
Ukrajina, vojenská prehliadka Foto: ,
Kadeti pochodujú s bubnami počas výročia vyhlásenia nezávislosti počas vojenskej prehliadky v centre Kyjeva.
debata (338)

„Nakúpime lietadlá, vrtuľníky, lode – a to je len skromný začiatok,“ vyhlásil podľa agentúry ITAR-TASS Porošenko na vojenskej prehliadke v Kyjeve.

„Je jasné, že v predvídateľnej budúcnosti bohužiaľ bude nad Ukrajinou visieť ustavičná vojenská hrozba. Potrebujeme sa nielen naučiť s tým žiť, ale tiež byť neustále pripravení brániť nezávislosť našej vlasti,“ zdôraznil Porošenko, ktorého citovala agentúra Reuters.

Dievča máva ukrajinskou vlajkou počas osláv...
Ukrajinskí vojaci pochodujú po hlavnej ulici v...
+2Vojenská prehliadka v centre Kyjeva počas osláv...

V centre Kyjeva sa na oslavách nezávislosti Ukrajiny odohrala veľká vojenská prehliadka, prvá po piatich rokoch. Medzi dvoma tisíckami vojakov pred vedením krajiny a verejnosťou pochodovali aj účastníci bojov s rebelmi. Armáda predviedla aj nové typy vojenskej techniky.

Porošenko uviedol, že vojenská kolóna sa priamo z hlavnej triedy v ukrajinskom hlavnom meste vydá do vojnovej oblasti na východe krajiny.

„Udalosti posledných mesiacov sa pre nás stali síce nevyhlásenou, ale skutočnou vojnou. Táto vojna vstúpi do dejín ako vlastenecká vojna roku 2014,“ povedal Porošenko. „Je to vojna proti cudzej agresii, vojna za Ukrajinu, za jej slobodu, česť a slávu, za ľud a nezávislosť,“ povedal podľa denníka Ukrajinská pravda a zdôraznil, že Ukrajina tento boj vyhrá.

338 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Kyjev #prehliadky