Ukrajinskú vlajku chceli vyvesiť pri Kremli, polícia ich zatkla

Moskovská polícia v nedeľu zatkla päticu opozičných aktivistov, ktorí sa na moste pri Kremľa v centre ruskej metropoly pokúsili rozvinúť desaťmetrovú ukrajinskú vlajku.

24.08.2014 14:32
debata (57)

Ukrajina oslavuje Deň nezávislosti a pätica sa týmto spôsobom vraj pokúšala „odovzdať gratulácie“, uviedla rozhlasová stanica Echo Moskvy.

„Zatkli ich doslova behom minúty,“ napísal denník Komsomolskaja pravda o zadržaní dvoch dievčat a troch mládíkov. Údajne ide o študentov.

Jedna zo zatknutých dievčat sa stanici posťažovala, že policajti zasahovali pomerne brutálne. Na policajnej stanici im potom údajne hrozili, že za nepovolenú akciu a narušenie poriadku môžu byť potrestaní vysokou pokutou. Hlavne však vraj policajtov zaujímalo, či medzi zadržanými nie je nejaký Ukrajinec či Ukrajinka.

Pätica bola podľa serveru newsru.com krátko zadržaná už pri sobotňajšom pokuse o natočenie videa v parku pri Kremli. Policajti ich ale vraj nakoniec prepustili bez spísania protokolu.

Obrovský rozruch vyvolala obdobná stredajšia akcia, keď ukrajinská vlajka zaviala na špičke jedného z moskovských mrakodrapov. K vyveseniu vlajky a pretretiu hviezdy na špičke mrakodrapu do ukrajinských farieb sa o dva dni neskôr priznal jeden dobrodruh z Kyjeva. Vraj sa priznal preto, aby dosiahol oslobodenie dvoch mladých Rusov a Rusiek, ktoré úrady v súvislosti s činom zadržali a súd ich poslal do domáceho väzenia. Za „výtržnosť“ im hrozí až sedem rokov väzenia. Ukrajinec je vraj ochotný postaviť pred súd – ale výmenou za zajatú ukrajinskú pilotku, ktorú Rusi obvinili z vojnových zločinov. Príslušnú dôstojníčku ukrajinského letectva Naďu Savčenková v nedeľu prezident Petro Porošenko vyznamenal za zdatnosť.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vlajka #Ukrajina