Medzi Izraelom a Hamasom sa vraj črtá nové prímerie

Medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sa údajne rysuje nové prímerie. Podrobnosti vraj Egypt ako sprostredkovateľ rokovaní zverejní v nasledujúcich hodinách. Informovali o tom arabské média.

25.08.2014 09:59
debata

Podľa televíznej stanice Al-Arabíja izraelská delegácia súhlasí so svojím návratom do Káhiry. Izraelskí predstavitelia ale zatiaľ žiadny prielom v rokovaniach nepotvrdili.

Pri izraelských úderoch na pásmo Gazy zahynuli v pondelok najmenej dvaja ľudia, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na palestínskych zdravotníkov. Na severe pásma prišla o život 42-ročná žena, v meste Gaza potom 22-ročný muž. Na územie Izraela naďalej dopadali rakety vypálené palestínskymi radikálmi, časť z nich zachytil a zneškodnil protiraketový systém Iron Dome.

Izraelská armáda uviedla, že skoro ráno vykonala 16 náletov na pásmo Gazy, ktorých terčom sa okrem iného stali dve mešity údajne využívané radikálmi.

Podľa špekulácií by malo byť nové prímerie časovo neobmedzené a s veľkou pravdepodobnosťou ho prijmú aj radikálne organizácie ako Hamas a Islamský džihád. Egypt vraj v rámci pokoja zbraní otvorí prechod Rafah do pásma Gazy.

Nový konflikt medzi Izraelom a Hamasom si od začiatku júla vyžiadal už vyše 2 100 obetí. Zatiaľ posledné prímerie vypršalo minulý týždeň v pondelok, po jednodňovom predĺžení ale boje začali znova.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Egypt #Pásmo Gazy #Gaza