Francúzska vláda podala demisiu, premiér zostaví novú

Francúzska vláda v pondelok podala demisiu a premiér Manuel Valls bol poverený zostavením nového kabinetu. Jeho zloženie má staronový premiér podľa prezidentského úradu oznámiť v utorok.

25.08.2014 10:04 , aktualizované: 11:24
Manuel Valls, Francúzsko, parlament Foto: ,
Francúzsky premiér Manuel Valls oznámi obsadenie ministrov novej vlády.
debata

Demisia nasledovala po kritike ekonomickej politiky vlády, ktorú cez víkend vzniesli ministri Arnaud Montebourg a Benoît Hamon.

Valls odovzdal demisiu svojho kabinetu prezidentovi Françoisovi Hollandovi, ten ho ihneď poveril, aby zostavil novú vládu a jej zloženie oznámil v utorok, uviedol prezidentov úrad.

Spolupracovníci Vallsa odsúdili ministra hospodárstva Montebourga, ktorý v sobotnom vydaní denníka Le Monde kritizoval politiku vládnych škrtov, tú podľa neho vnucuje Francúzsku Nemecko. Podporil ho v tom tiež verejne v nedeľu minister školstva Hamon.

„Je potrebné zvýšiť hlas. Nemecko je v zajatí politiky úspor, ktorú vnútilo celej Európe. Keď hovorím Nemecko, tak hovorím o nemeckej pravici podporujúcu (kancelárku) Angelu Merkelovú. Nie je poslaním Francúzska stavať sa do radu s ideologickou axiómou nemeckej pravice,“ uviedol Montebourg na adresu svojich socialistických kolegov Hollandea a Vallsa, ktorým sa podľa francúzskych médií nepodarilo presvedčiť Berlín, aby sa európska politika preorientovala na hospodársky rast a zamestnanosť.

Socialistický poslanec Carlos Da Silva usúdil, že Montebourg „svojimi nezmyselnými vyhláseniami prekročil medze“. „Domnievame sa, že bola prekročená červená čiara. Minister hospodárstva sa nemôže podobne vyjadrovať o ekonomickej línii vlády a o európskom partnerovi ako Nemecko. Premiér sa preto rozhodol konať,“ povedal agentúre AFP ďalší premiérov spolupracovník.

Podľa šéfa opozičných centristov (MoDem) Françoisa Bayroua ide o dlho nevídaný vnútorný rozklad a dezorganizáciu vlády. „Kto ju riadi? Ktorá dvojica? Výkonný pár Manuel Valls a François Hollande, alebo dvojica Montebourg a Hamon? Kto riadi ekonomickú politiku Francúzska?“ pýtal sa v nedeľu vplyvný poslanec opozičnej pravicovej strany UMP Bruno Le Maire.

Hollande v predvolebnej kampani v roku 2012 sľuboval odklon od úsporných opatrení a posilňovanie rastu a zamestnanosti, predovšetkým novými verejnými investíciami. Berlín presadzuje v rámci EÚ hlavne úsporné vládne opatrenia, tie podľa neho najlepšie vyriešia štátne deficity. Časť francúzskych vládnych socialistov trvá na pôvodne sľúbenej línii voličom.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Fracúzsko #Manuel Valls