NATO vraj na summit o Rusku Rusov nepozvalo

Severoatlantická aliancia na rozdiel od predchádzajúcich rokov nepozvalo na septembrový summit vo Walese ruských predstaviteľov, hoci všetky preberané témy sa vo väčšej či menšej miere budú týkať Ruska.

25.08.2014 10:41
debata (64)

Uviedol to ruský denník Kommersant s odvolaním sa na svoje zdroje v bruselskej centrále NATO a v domácej diplomacii.

Summit NATO sa má konať v dňoch 4. a 5. septembra. Rokovať sa má okrem iného o posilňovaní kolektívnej obrany, o výške obranných výdavkov, ako aj o vzťahoch s Ruskom a posilňovaní vzťahov s Ukrajinou, alebo o ukončení operácie v Afganistane. Počíta sa s účasťou ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

„Ukrajinská kríza dodala paktu druhý dych,“ poznamenal denník s tým, že práve diania okolo Ukrajiny úplne zmenili program samitu, ktorý pôvodne mal byť venovaný boju s terorizmom a kybernetickým hrozbám.

Ruska sa následne dotýka aj stiahnutie aliančných jednotiek z Afganistanu. Účasť ruskej delegácie však vedenie NATO usúdilo podľa aliančného zdroja ako „neužitočnú“, zatiaľ čo Moskva podľa nemenovaného ruského diplomata s pozvaním „v terajších podmienkach ani nepočítala“.

NATO už od apríla, v dôsledku marcovej anexii Krymu, obmedzuje spoluprácu s Ruskom vynecháva dôležité projekty. „Lopta je na strane aliancie, doprosovať sa nebudeme,“ poznamenal ruský diplomat.

Moskve však podľa denníka môžu prekážať prísľuby terajšieho generálneho tajomníka NATO, že aliancia pomôže Ukrajine s modernizáciou armády a rozšíri spoločné cvičenia, ako aj prípadné rozhodnutie nastálo rozmiestniť vo východnej Európe väčšie vojenské sily, čo zdôrazňuje Pobaltie a Poľsko.

Rusi naopak dúfajú, že sa vzťahy s alianciou zlepšia, na čele NATO začiatkom októbra vystrieda Dána Andersa Fogha Rasmussena bývalý predseda nórskej vlády Jens Stoltenberg. „Terajší generálny tajomník v poslednom čase v Moskve nič iného ako podráždenie nevyvoláva,“ poznamenal denník.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina