Rusko mieni vyslať ďalší humanitárny konvoj na Ukrajinu

Rusko chce vypraviť ďalší konvoj s humanitárnou pomocou na východ Ukrajiny. Oznámil to šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

25.08.2014 11:06 , aktualizované: 12:13
Rusko, Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (87)

Zároveň spresnil, že Moskva informovala o zámere Kyjev a dúfa v spoluprácu ukrajinských úradov a Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK).

„Humanitárna situácia sa nelepší, ale zhoršuje. Chceme sa dohodnúť v najbližšom čase o všetkých podmienkach dodávky druhého konvoja po rovnakej trase, s účasťou ukrajinských pohraničníkov a colníkov. Sme presvedčení, že je potrebné urobiť to tento týždeň,“ povedal Lavrov.

Predchádzajúca ruská kolóna prišla na Ukrajinu v piatok, keď Moskva oznámila, že už nemieni tolerovať údajné ukrajinské zdržiavanie. Kyjev protestoval, že kamióny na Ukrajinu vošli bez dovolenia ukrajinských úradov, bez dohodnutého sprievodu pracovníkov Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Pri spiatočnej sobotňajšej ceste podľa Kyjeva kamióny odvážali zariadenia z ukrajinských zbrojoviek.

„Snažili sme sa presne dodržiavať medzinárodné humanitárne právo. Na nákladiakoch nebolo nič iné ako humanitárna pomoc. Do Ruska sa vrátili prázdne,“ zdôraznil v pondelok Lavrov. Argumentoval aj tým, ako zúfalú situáciu v Luhansku zdôrazňuje Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Mesto je tri týždne v obkľúčení, chýba voda, elektrina, potraviny aj lieky a ostreľovanie obytných štvrtí pokračuje.

Lavrov dúfa, že utorkový samit v Minsku s účasťou prezidentov Vladimira Putina a Petra Porošenka sa dotkne aj humanitárnej situácie na východe Ukrajiny, kde vládne jednotky bojujú s proruskými vzbúrencami, a že všetky strany budú súhlasiť s pomocou civilistom. Súčasne ruský minister ubezpečil o ochote Moskvy prispieť k vyriešeniu konfliktu.

Šéf ruskej diplomacie opäť vyzval na okamžité prímerie na východe Ukrajiny a na začatie mierových rozhovorov bez predbežných podmienok a s účasťou „všetkých strán“ a „všetkých ukrajinských hráčov, regiónov a politických síl“. Teda vrátane separatistov, s ktorými Kyjev doteraz rokovať odmieta ako s „teroristami“, a komunistami, ktorých stranu chcú ukrajinské úrady zakázať za údajnú kolaboráciu s Moskvou a podporu proruskeho povstania.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov #humanitárny konvoj