V St. Louis pochovali zastreleného černošského mladíka

V americkom St. Louis sa stovky ľudí prišli naposledy rozlúčiť s černošským mladíkom, ktorého pred dvoma týždňami zastrelil na miestnom predmestí Ferguson belošský policajt.

25.08.2014 19:01
St. Louis Foto: ,
Pohľad na fotografie Michaela Browna a rakvu pre začiatkom pohrebu.
debata (2)

Mnoho ľudí podľa agentúry AP napriek horúčave už hodinu pred verejným pohrebom mierilo k miestnemu baptistickému kostolu.

Neozbrojený 18-ročný Michael Brown bol 9. augusta zastrelený šiestimi ranami krátko potom, čo kradol v miestnom obchode. Svedectvo o incidente sa rozchádzajú. Podľa jedných mal Brown ruky nad hlavou, podľa iných sa snažil policajtovi vytrhnúť zbraň.

V ďalších dňoch vychádzali do ulíc mesta stovky ľudí, ktorí sa domáhali čo najrýchlejšieho vyšetrenia prípadu a odsúdenia policajta Darrena Wilsona. Kvôli prípadom rabovania vyhlásil štát Missouri na niekoľko nocí mimoriadny stav a dochádzalo k stretom s políciou.

Otec mladíka však ľudí vyzval, aby v deň smútočnej rozlúčky nedemonštrovali.

Na rakve s pozostatkami mladíka ležala baseballová čiapka miestneho klubu St. Louis Cardinals, ktorého bol Brown fanúšikom. To dokazovala aj jedna z vystavených fotografií. Rovnakú šiltovku mal na hlave, keď ho zabili.

Pred kostolom ľudia spievali hymnu amerického hnutia za občianske práva We Shall Overcome. Pokojná atmosféra podľa agentúry Reuters ostro kontrastovala s násilnými protestami vo Fergusone v minulých dňoch.

Kostol, do ktorého sa zmestí 2500 ľudí, sa rýchlo zaplnil. Na verejný pietny akt vyslal troch svojich zástupcov aj prezident Barack Obama, ktorý je prvým prezidentom USA tmavej pleti.

Medzi smútiacimi bol napríklad Will Acklin, ktorý prišiel zo štátu Arkansas. „Keď som to počul, cítil som, že musím prísť a prejaviť svoju úctu,“ povedal agentúre AP 63-ročný černoch, ktorý tvrdí, že má z detstva skúsenosti s policajnou šikanou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ferguson #St. Louis