Slovinským premiérom sa stal Miro Cerar

Slovinský parlament v pondelok potvrdil do funkcie dezignovaného premiéra Mira Cerara, ktorého nominoval na post predsedu vlády prezident Borut Pahor potom, čo jeho Strana Mira Cerara (SMC) presvedčivo zvíťazila v júlových parlamentných voľbách.

25.08.2014 20:40
Miro Cerar Foto: ,
Miro Cerar.
debata

Za Cerara hlasovalo 57 poslancov, 11 boli proti. Nový premiér má teraz 15 dní na sformovanie novej vlády, ktorú musí takisto schváliť parlament. Cerar už avizoval, že vytvorí trojčlennú stredo-ľavicovú vládnu koalíciu, ktorá bude mať 52 kresiel v 90-člennom parlamente. Nový premiér chce vytvoriť koalíciu s Demokratickou stranou dôchodcov Slovinska (DeSUS) a stredoľavými sociálnymi demokratmi (SD).

Hlavnou úlohou nového kabinetu bude stabilizácia ekonomiky a zníženie rozpočtového deficitu, čo požaduje aj EÚ. Cerar už povedal, že plánuje obmedziť privatizačný program a pôjde cestou „strategicky uváženej privatizácie“. Všetky strany plánovanej koalície sú proti privatizácii veľkých štátnych spoločností.

Cerar sa rozhodol nevytvoriť koalíciu s Alianciou Alenky Bratušekovej (ZAB), keďže strana bývalej premiérky spôsobila nedávnu politickú krízu a Bratušeková okrem toho kandiduje na post komisárky v Európskej komisii. V Slovinsku sa konali predčasné voľby 13. júla. Vypísať ich museli potom, čo Bratušeková rezignovala, keď ju nezvolili za predsedníčku jej bývalej strany Pozitívne Slovinsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Miro Cerar