Francúzsko mení po kritike úspor a Nemecka vládu

Francúzsko je piata najväčšia veľmoc sveta. Nemusí sa spájať s neprimeranou posadnutosťou nemeckej pravice. Tieto vety, v ktorých kritizoval úsporné opatrenia v Európe, skončili vládnu kariéru ministra hospodárstva Arnauda Montebourga.

26.08.2014 07:21
Arnaud Montebourg Foto: ,
Francúzsky minister hospodárstva Arnaud Montebourg kritizoval úsporné opatrenia a Nemecko. Výsledkom je, že vláda v krajine sa zmení.
debata

Zmení sa dokonca celý kabinet, hoci väčšina jeho členov si asi miesto udrží. V pondelok premiér Manuel Valls oznámil demisiu vlády. Zároveň ho prezident François Hollande poveril zostavením nového kabinetu.

Montebourg patrí k najľavicovejšiemu krídlu francúzskych socialistov. Aj v minulosti už viac ráz kritizoval úsporné opatrenia v Európe. Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú prirovnal k Železnému kancelárovi z 19. storočia Ottovi von Bismarckovi. Montebourg tvrdí, že prísna fiškálna politika, ktorú si únia naordinovala v súvislosti s ekonomickou krízou, Francúzsku škodí. Podobne sa vyjadril aj minister školstva Benoît Hamon.

Hoci Montebourga viacero iných kolegov kritizovalo, že nie je lojálny a že uráža spojenca, zmena vlády je do istej miery prekvapujúca. Myslí si to Martin Michelot, politický expert z organizácie German Marshall Fund. Podľa odborníka však musel Hollande ukázať svoju autoritu. Okrem toho podľa Le Parisien Valls vyhlásil, že buď bude vo vláde on, alebo Montebourg.

"Hollandovou politikou bolo, že je dobré udržať si svojich protivníkov blízko pri sebe. Nádej v to, že keď im dá dôležitý post, budú mlčať, sa však nesplnila,“ povedal pre Pravdu Michelot. Francúzski socialisti aj bez doterajšieho škandálu čelia veľkým problémom.

Hollandova popularita je so 17 percentami katastrofálne nízka. Ešte nikdy na tom nebol žiadny francúzsky prezident od roku 1958 tak zle. V očiach verejnosti sa prepadáva aj premiér Manuel Valls. Dôveruje mu 36 percent Francúzov, čo je najmenej od marca, keď prevzal kreslo predsedu vlády. Májové voľby do europarlamentu vyhral krajne pravicový Národný front pred konzervatívcami. Socialisti skončili až tretí.

"Čo bude teraz ďalej?“ kladie si otázku George Chabert, expert na francúzsku politiku z Nórskej univerzity vedy a technológií. "Buď uvidíme niečo nové s tým, že sa spoločnosť bude menej zaoberať vecami, ako sú manželstvá homosexuálov, a viac sa sústredí na otázky imigrácie a európskych postojov. Alebo nám len zostane hádať, kto vyhrá prezidentské voľby vo Francúzsku v roku 2017. Marine Le Penová, Nicolas Sarkozy či Alain Juppé?“ reagoval pre Pravdu Chabert. Le Penová vedie Národný front, Sarkozy je pravicový exprezident, ktorého Hollande v roku 2012 porazil. Juppé je bývalý konzervatívny premiér.

"Sme uprostred krízy a žiadny politik, či ľavicový, alebo pravicový, to nedokáže skutočne zmeniť,“ povedal o situácii vo svojej krajine pre spravodajskú stránku thelocal.fr 46-ročný Parížan Jean Talbot.

Aj niektorí politickí experti sa domnievajú, že problémy sa ešte môžu prehĺbiť. "Francúzsko sa nachádza v momente, keď sa nezamestnanosť stále pohybuje nad desiatimi percentami a tento rok má prakticky nulový hospodársky rast,“ uviedol pre Pravdu James Shields, profesor francúzskej politiky na Astonovej univerzite.

"Zmena vlády vytvára tlak na Hollanda a Vallsa, aby mali výsledky. Premiér potrebuje nájsť podporu v parlamente, aj keby sa mal obrátiť na centristické strany. Keby sa mu to nepodarilo, prezident by musel zvážiť rozpustenie Národného zhromaždenia a nové voľby, ktoré by určite znamenali, že socialisti prídu o moc. Kríza sa možno len začína,“ myslí si Shields.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Manuel Valls #Arnaud Montebourg