Vláda Francúzska sa mierne obmenila, hlavne v rezorte hospodárstva

Francúzsko má novú ľavicovú vládu, v ktorej je hlavnou zmenou nový minister hospodárstva, ktorým sa stal prezidentov muž Emmanuel Macron.

27.08.2014 09:41
Emmanuel Macron, Francois Hollande Foto: ,
Francúzsky prezident Francois Hollande (vľavo) na snímke z októbra 2013 so svojím vtedajším ekonomickým poradcom Emmanuelom Macronom, novým mistrom hospodárstva.
debata (1)

Zloženie nového tímu staronového premiéra Manuela Vallsa, ktoré v utorok oznámil úrad socialistického prezidenta Françoisa Hollanda, je podľa komentárov len malou obmenou vlády. Kabinet podal v pondelok prekvapivo demisiu po kritike vládnej hospodárskej politiky zo strany dvoch ministrov.

Novým šéfom významného ministerstva hospodárstva sa stal iba tridsaťšesťročný bývalý bankár Macron, ktorý bol do polovice minulého mesiaca hlavným ekonomickým poradcom Hollandea. Nástup do úradu tohto mladého muža s podnikateľským myslením je podľa agentúry AP určite pozitívnym signálom pre partnerov v EÚ.

Vládnu krízu vyvolala ostrá kritika od ministrov hospodárstva Arnauda Montebourga a školstva Benoîta Hamona. Valls sa podľa médií zbavil nielen ich, ale aj ministerky kultúry Aurélie Filippettiovej, ktorá tiež úplne nezdieľala oficiálnu politickú líniu. Šéfovia ministerstiev zahraničia, obrany, vnútra, financií a väčšiny ostatných rezortov sa ale nezmenili.

V novej vláda je podľa médií zastúpená opäť tromi rovnakými ministrami aj radikálna ľavica, čo zaručuje Hollandeovi väčšinu v poslaneckej snemovni. Socialisti a ich spojenci z radikálnej ľavicovej strany PRG majú spolu 305 poslaneckých kresiel, zatiaľ čo absolútna väčšina je 289. Zelení, ktorí vo voľbách socialistov podporili a podieľali sa na ich prvej vláde, z koalície nedávno odstúpili a hlasujú nezávisle.

Kritikom Hollandeovej a Vallsovej politiky z radov ľavice sa predovšetkým nepáči zámer vydať 40 miliárd eur na pomoc podnikom výmenou za zvýšenie počtu pracovných miest a ušetriť zo štátneho rozpočtu v najbližších troch rokoch 50 miliárd eur.

Hollande v predvolebnej kampani v roku 2012 sľuboval odklon od úsporných opatrení a posilňovanie rastu a zamestnanosti najmä novými verejnými investíciami. Pokročiť v tomto smere sa mu zatiaľ ale príliš nedarí, pretože Nemecko presadzuje ďalej rozpočtovú disciplínu na úrovni Európskej únie s cieľom vyrovnať sa s deficitmi. Časť francúzskych vládnych socialistov preto Berlín ostro kritizuje.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Francois Hollande #Emmanuel Macron