Ukrajinci a povstalci bojujú o Ilovajsk na východe krajiny

Ukrajinská armáda v stredu opäť ohlásila značné straty proruských separatistov. Pripustila však, že sa snaží udržať svoje pozície v strategicky dôležitom meste Ilovajsku a na ďalších miestach východnej Ukrajiny, kde sa od apríla pokúša potlačiť proruské povstanie.

27.08.2014 10:53
Luhansk, Ukrajina, Rusko, zbraň, vojaci Foto: ,
Ukrajinskí vojaci neďaleko Luhansku.
debata (208)

Úspechy v bojoch hlásia aj povstalci, ktorí tvrdia, že ukrajinské jednotky z Ilovajska vyhnali. Ruské médiá sa začínajú pýtať, či medzi padlými na Ukrajine sú aj ruskí vojaci.

„Straty nepriateľa sú tri tanky, jedno obrnené vozidlo, dva raketomety Grad, štyri mínomety, jeden nákladný automobil a jeden raketomet Smerč, ako aj 225 teroristov,“ ohlásila armáda podľa denníka Ukrajinská pravda. Má ísť o výsledok presnej delostreleckej paľby na zoskupenie nepriateľských síl pri mestách Horlivka a Ilovajsk. Armádne komuniké súčasne pripustilo „obranné boje“ s cieľom udržať kontrolu nad obcami Novosvetlovka, Chrjaščuvato, Rodakovo, Illirija, Malomykolaivka a Ilovajsk, ako aj príjazdových miest a výšin v okolí tohto mesta.

Vzbúrenci naopak podľa ruskej agentúry Interfax tvrdia, že vyhnali ukrajinskú Národnú gardu z Ilovajska, obsadili strategickú výšinu Saur-Mohyla a zabili viac než tri desiatky ukrajinských vojakov. Ďalšie dve desiatky mužov vraj armáda stratila v bojoch o okresné mesto Starobeševe, ktoré vraj povstalci úplne ovládli. Rovnako ako obec Kutejnikovo, kde sa údajne vzdalo 94 ukrajinských vojakov.

Podľa ukrajinskej armády sa po ceste medzi obcami Starobeševo a Telmanovo pohybuje kolóna asi stovky kusov ruskej obrnenej techniky, vrátane tankov, transportérov a raketometov. Telmanovo podľa agentúry AFP leží asi 20 kilometrov od ruských hraníc a asi 40 kilometrov od Novoazovska, kde podľa armády Ukrajinci v pondelok odrazili inú ruskú kolónu, ktorá sa vraj pokúšala vytvoriť nový vojnový front na juhu Doneckej oblasti.

Od začiatku bojov v polovici apríla stúpol počet obetí konfliktu podľa OSN na najmenej 2 200. Aj kvôli zadržaniu desiatich ruských výsadkárov na východnej Ukrajine sa ruské médiá začínajú pýtať, či medzi padlými v bojoch sú aj ruskí vojaci, akokoľvek ruské úrady oficiálne kategoricky popierajú ruskú účasť v bojoch.

Liberálny denník Vedomosti v stredu v redakčnom úvodníku upozornil na otázniky okolo smrti deviatich vojakov 18. motostreleckej brigády, ktorí vraj zahynuli na cvičení v Rostovskej oblasti, ako aj okolo pohrebov príslušníkov výsadkovej divízie z Pskova. Vraj tiež boli na cvičení pri Rostove, ale ich doklady našli Ukrajinci v ukoristených bojových vozidlách. Na sociálnych sieťach sa píše o desiatkach nezvestných ruských vojakov. Situácia vraj pripomína utajované bojovanie sovietskych a ruských vojakov v minulosti.

Nezávislá televízia Dožď medzitým informovala o ďalšom vojenskom pohrebe: desiatnik Anton Korolenko z Pskovskej divízie bol pochovaný pri Voroneži, okolnosti jeho smrti „pri plnení služobných povinností“ sa utajujú.

„Ešte v piatok ráno som bola šťastná, chystala som sa domov, ale na poludnie sa všetko zrútilo. Cítim sa na kraji priepasti (…). Pomodlite sa za môjho milovaného Antona,“ napísala na sociálnej sieti VKontakte vdova.

„Podobne začínala vojna v Čečensku,“ napísal o utajovaných vojenských pohreboch podnikateľský denník RBK Daily. „Tajnostkárstvo vyjadruje neúctu ruského štátu ako k samým výsadkárom, tak k celej spoločnosti, ktorá má právo vedieť, kde a na akom právnom základe bojujú a umierajú ruskí vojaci,“ citoval server newsru.com známeho reportéra Olega Kašina.

Naopak podľa denníka Novyje Izvestija je celé téma „súčasťou informačnej vojny Kyjeva proti Rusku“.

208 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna #Ukrajina