Kryli britské úrady pedofilný gang?

Starosta v severoanglickom Rotherhame už padol, teraz verejnosť žiada hlavu policajného šéfa.

28.08.2014 09:30
debata (7)
Profesorka Alexis Jayová, ktorej správa o... Foto: SITA/AP, Dave Higgens
Alexis Jay, zneužívanie detí Profesorka Alexis Jayová, ktorej správa o masových rozmeroch sexuálneho zneužívania detí v severoanglickom Rotherhame šokovala britskú verejnosť.

Štvrťmiliónové mesto blízko Sheffieldu je otrasené úradnou správou, podľa ktorej tam bolo prinajmenšom 1 400 dievčat vo veku 11 až 16 rokov vystavených otrasnému sexuálnemu zneužívaniu. Páchatelia ich v priebehu šestnástich rokov bili, znásilňovali, unášali do ďalších miest a zastrašovali. Tvrdí to správa, ktorú si rotherhamská radnica dala vypracovať po tom, čo polícia zatkla päť členov miestneho pedofilného gangu.

Autorka správy, renomovaná sociálna pracovníčka Alexis Jayová, tvrdí, že úrady nad masovým zneužívaním detí trestuhodne zatvárali oči. Ich nedbalosť pripisuje obavám z prípadného obvinenia z xenofóbie a rozdúchavania rasistických nálad. Členovia gangu mali totiž pakistanský pôvod a väčšinu ich obetí tvorili belošské anglické dievčatá. „Viacerí radní verili, že otvorenie týchto otázok by mohlo ,dodať kyslík' rasistickým náhľadom, ktoré by zase mohli zaujať extrémistické politické skupiny a ohroziť súdržnosť komunity.“

Hoci Jayová zdôrazňuje, že „neexistuje priama spojitosť medzi rasou a sexuálnym zneužívaním detí“, práve úzkostlivá „politická korektnosť“ podľa nej viedla úrady k nečinnosti. Podozrenia, že sa v Rotherhame masovo zneužívajú deti, sa objavili už v rokoch 2002 a 2006, keď o tom boli vypracované tri úradné správy. Radnica ich však zmietla zo stola a polícia alarmujúcim údajom odmietla uveriť. „Je ťažké opísať desivú podobu zneužívania, ktorému boli detské obete vystavené,“ konštatuje Jayová. Násilníci podľa jej správy niektoré deti polievali benzínom a strašili upálením, ak nebudú povoľné. Hrozili im zbraňami alebo ich nútili pozerať sa na brutálne znásilnenia s varovaním, že to isté čaká ich, ich matky či sestry, ak o svojom zneužívaní niekomu povedia.

Jayová obvinila radnicu i políciu z „do očí bijúceho“ kolektívneho zlyhania, keď z boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí nespravili svoju prioritu. Starosta mesta Roger Stone už oznámil, že odstupuje. „Nazdávam sa, že je správne, aby som ako líder prevzal zodpovednosť za historické zlyhanie, ktoré bolo tak jasne popísané,“ cituje ho denník Independent. Miestny policajný komisár Shaun Wright však odstúpiť nemieni, hoci ho na to vyzvala aj jeho Labouristická strana, za ktorú v predchádzajúcom volebnom období mal na radnici na starosti sociálnu ochranu detí. „Som touto správou zronený,“ povedal pre BBC. „Keby som vedel to, čo viem teraz, mohol som urobiť viac,“ pripustil.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #pedofília #sexuálne zneužívanie detí