Putin prirovnal ukrajinskú armádu k nacistom

Západ by podľa ruského prezidenta Vladimira Putina mal prinútiť Kyjev k rozhovorom s proruskými separatistami z východu krajiny, pretože inak neobnoví poriadok na Ukrajine.

29.08.2014 10:10 , aktualizované: 17:02
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (447)

Počínanie ukrajinskej armády na východe krajiny šéf Kremľa prirovnal k „útokom fašistov“ za druhej svetovej vojny.

„Akokoľvek je to smutné, pripomína mi to udalosti z druhej svetovej vojny, keď nemecké fašistické vojská obliehali naše mestá, napríklad Leningrad, a cielene strieľali ich obyvateľov. Vidíte, k čomu sme dospeli? Je to katastrofa,“ povedal o ostreľovaní obkľúčených povstaleckých bášt, Donecka a Luhanska, Putin, ktorý sa stretol s ruskými mládežníkmi.

S ohľadom na túto situáciu má vraj ruský prezident „plné pochopenie“ pre to, že povstalecké milície sa teraz snaží „vojenskou a humanitárnou operáciou od svojich miest čo najďalej odohnať delá a raketomety ukrajinskej armády, aby nemohli zabíjať ľudí“. Ukrajinskí vládni vojaci podľa neho úmyselne pália do obytných štvrtí, aby ich zničili a potlačili vôľu k odporu.

Putin tiež uviedol, že mu ukrajinský prezident Petro Porošenko v Minsku sľúbil prepustiť ruských výsadkárov zajatých tento týždeň na Ukrajine. Je to vraj len technická otázka. „Ruskí vojaci odovzdávajú Rusku rovnako, ako sme doteraz odovzdávali vojakov ukrajinskej armády,“ povedal a pripomenul prípady, keď do Ruska prešlo naraz až 450 Ukrajincov. A sám „vážne verí, že (ruskí výsadkári) zablúdili, pretože hranica nie je vyznačená“.

Ruskí vojaci sa podľa NATO podieľajú na bojoch na Ukrajine, zatiaľ čo podľa Moskvy takéto obvinenia nič nedokazuje. Rusko sa podľa šéfa Kremľa nechystá zapojiť do veľkého konfliktu, Vladimir Putin však varoval ostatné krajiny pred zahrávaním sa s jadrovou veľmocou.

„Napriek prázdnemu popieraniu z Moskvy je teraz jasné, že ruskí vojaci a vybavenie nezákonne prekročili hranice na východnej a juhovýchodnej Ukrajine,“ vyhlásil generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen a označil to za „do očí bijúce“ narušenie ukrajinskej suverenity a „vážnu eskaláciu ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine “.

Podľa Lavrova tvrdenie o ruskom vpáde nič nedokazuje

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov opäť odmietol obvinenia Západu a Kyjeva, že na východe Ukrajiny bojujú ruskí vojaci. Obvinenia vraj nesprevádzajú žiadne dôkazy. Satelitné snímky, ktoré podľa NATO potvrdzujú vpád ruských vojsk, ruský minister odmietol ako „počítačové hry“.

„Obvinenia na našu adresu neznejú prvýkrát. Prakticky od samého začiatku krízy nás obviňujú, že sme všetko zavinili. Ale ani jediný raz nepredložili fakty,“ povedal Lavrov na tlačovej konferencii so svojím iránskym kolegom.

„Nepredviedol nám fakty ani ohľadom ‚invázie‘, ani v ďalších veciach. Zdá sa mi, že skrývanie faktov je príznačný rys USA a viacerých európskych krajín vo vzťahu voči dianiu na Ukrajine,“ dodal. Podľa ruského ministra všetky obvinenia „sú na vode“ a nevyskytol sa jediný dôkaz o ruskom vpáde, ktorý by Západ či Kyjev položili na stôl. Lavrov súčasne vyzval západných partnerov, aby sa konečne venovali serióznej analýze, rokovaniam a riešeniu ukrajinského konfliktu.

Ruský diplomat pripustil prítomnosť ruských bojovníkov na Ukrajine

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin na štvrtkovom rokovaní BR OSN podľa agentúry AP pripustil, že na východe Ukrajiny sú ruskí bojovníci.

Generálny tajomník Pan Ki-min vyhlásil, že s obavami sleduje rozširovanie konfliktu na juh Doneckej oblasti.

„Vo východných oblastiach Ukrajiny sú ruskí dobrovoľníci. To nikto nezakrýva,“ povedal podľa AP ruský diplomat na mimoriadnom zasadnutí RB k najnovšiemu vývoju krízy na Ukrajine. Mnohí západní predstavitelia sú však presvedčení, že do bojov v tejto východoeurópskej krajine sa už zapojili aj ruské vládne sily.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová obvinila Moskvu, že ohľadom Ukrajiny „manipulovala“, „zahmlievala“ a „otvorene klamala“. Dodala, že USA budú spolupracovať s európskymi a inými partnermi na „vystupňovaní dôsledkov pre Rusko“.

Čurkin kritiku odmietol a vyzval Washington, aby sa nemiešal do vnútorných záležitostí zvrchovaných štátov. Kyjev podľa neho vedie vojnu proti vlastným obyvateľom.

Rusko bolo na pôde BR OSN sa svojím postojom podľa AP opäť osamotené. Patrí však k jej piatim stálym členom s právom veta, preto Rada podobne ako na predošlých viac ako 20 stretnutiach o Ukrajine neurobila žiadne záväzné rozhodnutie.

Čurkin však v rozhovore s ITAR-TASS vyhlásil, že BR OSN kvôli „deštruktívnym pokusom viacerých svojich členov“ nie je schopná zapojiť sa do riešenia ukrajinskej krízy.

„Návrh ruskej deklarácie o zastavení paľby bol zablokovaný z malicherných dôvodov,“ povedal Čurkin. Litovská delegácia k ruskému návrhu uviedla, že sa vôbec nevenoval viacerým kľúčovým problémom.

„Medzinárodné spoločenstvo nemôže pripustiť, aby sa situácia ešte viac vyhrocovala,“ uviedol Pan Ki-mun vo vyhlásení. Vyzval tiež, aby znepriatelené strany pokračovali v rokovaniach, ktoré začali v utorok v Minsku, kde sa zišli ukrajinský prezident Petro Porošenko so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. „Všetci musia prispieť k tomu, aby sa tento konflikt vyriešil mierovou cestou a aby územná celistvosť a suverenita Ukrajiny zostala zachovaná,“ dodal.

Rebeli súhlasili s evakuáciou obkľúčených ukrajinských vojakov

Predák proruských separatistov Alexandr Zacharčenko súhlasí s vytvorením humanitárneho koridoru pre evakuáciu obkľúčených ukrajinských vojakov z východnej Ukrajiny. Svoje rozhodnutie urobil po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin v noci na piatok vyzval rebelov, aby umožnili ukrajinským vládnym jednotkám bezpečné stiahnutie z bojového poľa, napísala agentúra Reuters.

„Sme pripravení vytvoriť humanitárny koridor,“ povedal ruskej spravodajskej stanici Rossija 24 Zacharčenko, ktorý je premiérom neuznanej Doneckej ľudovej republiky. Dodal, že ukrajinskí vojaci musia na mieste zanechať obrnené vozidlá a muníciu.

Putin sa v noci obrátil na povstalcov s výzvou, aby predišli zbytočnému krviprelievaniu a nechali ukrajinských vojakov „ísť k svojim rodinám“. Šéf Kremľa tiež povedal, že proruské milície zabezpečia nevyhnutnú lekársku starostlivosť všetkým raneným a že Rusko bude naďalej pokračovať s humanitárnou pomocou určenou východnej Ukrajine. Pred týždňom Moskva do oblasti vyslala bez dovolenia Kyjeva a bez sprievodu Medzinárodného výboru Červeného kríža humanitárny konvoj, ďalší chce vyslať čo najskôr.

Ukrajinské vládne sily sa v posledných dňoch dostali do obkľúčenia v Ilovajsku, ktorý leží juhovýchodne od Donecka. Kyjev tvrdí, že napriek presile separatistov zostáva Ilovajsk pod kontrolou ukrajinskej armády.

447 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Bezpečnostná rada OSN #Ukrajina