Obama pozval Porošenka do Bieleho domu

Biely dom vo štvrtok potvrdil, že americký prezident Barack Obama pozval svojho ukrajinského náprotivka Petra Porošenka na návštevu USA.

29.08.2014 13:35
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (42)

Stať by sa tak podľa prezidentskej kancelárie malo 18. septembra. Podľa Američanov bude cieľom Porošenkovej návštevy „vyzdvihnúť záväzok k demokracii, nezávislosti a stability“. Podľa Bieleho domu sa Obama „teší na debatu“ so svojim ukrajinským kolegom o úsilí s cieľom nájdenia diplomatického riešenia krízy na Ukrajine ako aj „pokračujúcej americkej podpore ukrajinského boja za obranu svojej suverenity a územnej celistvosti“.

Porošenko, prozápadný oligarcha, sa po víťazstve v májových voľbách stal novým prezidentom Ukrajiny. Po ujatí sa najvyššej funkcie nariadil spustenie tvrdej operácie proti povstalcom na východe Ukrajiny, kde v apríli naplno vypuklo proruské povstanie. Počet obetí podľa aktuálnych informácií OSN presiahol počet 2500 a vypukla humanitárna katastrofa.

Obama: USA na Ukrajine nezasiahnu

Obama vo štvrtok označil aktuálny vývoj na Ukrajine za pokračovanie toho, čo sa na východe postsovietskej krajiny deje už niekoľko mesiacov. Šéf Bieleho domu zároveň odmietol označiť dianie na základe informácií o prítomnosti ruských vojakov za inváziu. Skonštatoval však, že Rusko podporuje, trénuje a financuje povstalcov a ruský prezident Vladimir Putin tak ignoruje možnosti na hľadanie diplomatického riešenia krízy. Spojené štáty sa však podľa jeho slov vojensky do situácie nezapoja. Obama zároveň potvrdil, že USA zatiaľ nemajú dotiahnutú stratégiu boja proti islamských extrémistom, ktorí kontrolujú veľké územia Iraku a terorizujú státisíce ľudí.

„Nepodnikneme vojenské akcie na vyriešenie ukrajinského problému. To, čo robíme, je mobilizácia medzinárodného spoločenstva v záujme vyvíjania tlaku na Rusko,“ povedal Obama, ktorý chce počas budúcotýždňovej prítomnosti v Európe uistiť spojencov o podpore Washingtonu. Americká vláda zároveň potvrdila, že Obama vo štvrtok hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a zhodli sa na potrebe zvážiť ďalšie sankcie voči Rusku.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Barack Obama #Ukrajina #Petro Porošenko