Human Rights Watch: Povstalci na východe Ukrajiny mučia civilistov

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny zadržujú civilistov a podrobujú ich mučeniu, ponižujúcemu zaobchádzaniu a nútenej práci. Informovala o tom organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

29.08.2014 14:42
Ukrajina, Doneck Foto: ,
Žena prechádza okolo tela muža, ktorý zahynul pri paľbe v meste Doneck.
debata (159)

Separatisti, ktorí v ​​oblasti bojujú proti ukrajinskej armáde, vraj tiež civilistov zadržiavajú kvôli tomu, aby im mohli poslúžiť ako rukojemníci.

Od apríla tohto roku zadržali ozbrojení bojovníci podporujúci vznik nikým neuznanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky už stovky civilistov. Zamerali sa predovšetkým na svojich kritikov, medzi ktorých patria novinári, proukrajinskí aktivisti, náboženskí aktivisti a v niektorých prípadoch aj ich rodinní príslušníci.

„Proruskí povstalci sa pravidelne dopúšťajú hrozných zločinov,“ uviedol riaditeľ HRW pre Európu a strednú Áziu Hugh Williamson. „Máme pádne dôvody na vážne obavy o bezpečnosť a blaho každého, kto je zadržiavaný povstaleckými silami na východnej Ukrajine,“ dodal.

Organizácia svoju novú správu zverejnila na základe dvadsiatky konkrétnych prípadov, keď sa rebeli zmocnili civilistov. Pracovníci HRW tiež hovorili s 12 ľuďmi, ktorí popísali, ako ich väznitelia bili, kopali, bodali, spôsobili im tržné rany alebo ich pálili cigaretami. Najmenej šesť zadržaných použili ako rukojemníkov pre výkupné alebo kvôli výmene za povstalcov držaných ukrajinskými úradmi. Traja ľudia, ktorých prípady Human Rights Watch dokumentovala, zostávajú aj naďalej v zajatí v Donecku.

Bývalí zadržaní ľudskoprávnej organizácii povedali, že ich zadržiavali na niekoľkých miestach v Donecku, Slaviansku a Makijivk, okrem iného v budovách pôvodne patriacich ukrajinskej tajnej službe SBU alebo v budovách miestnych zastupiteľstiev. Experti pracujúci pre HRW boli 17. augusta svedkami toho, ako predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky pred úradom SBU v Donecku prečítal zoznam 55 zadržaných. Počúvala ho veľká skupina miestnych obyvateľov, ktorí dúfali, že sa niečo dozvia o svojich zmiznutých príbuzných. Obyvatelia Donecku, ktorý je pod kontrolou separatistov, uviedli, že podobné zoznamy zadržiavaných civilistov sa čítajú každý večer.

Organizácia Human Rights Watch tiež považuje za znepokojujúce informácie o možných mimosúdnych „popravách“ a ďalších úmrtiach zadržiavaných civilistov. Dostali sa jej do rúk napríklad tri rozsudky smrti nad civilistami, ktoré vydal povstalecký vojnový tribunál v Slaviansku. U dvoch osôb bola už poznámka „popravený“. Ako HRW dodáva, či boli títo ľudia skutočne usmrtení, sa nedalo nezávisle overiť. Avšak s podobnými nariadeniami k „popravám“ sa stretlo priamo na mieste aj niekoľko zahraničných reportérov.

Na východe Ukrajiny zahynulo už skoro 2600 ľudí

Konflikt na východe Ukrajiny si od polovice apríla vyžiadal už 2593 obetí na životoch. Uviedol to zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič.

„Trend je jasný a alarmujúci. Ide o výrazné zvýšenie počtu mŕtvych na východe (Ukrajiny),“ povedal Šimonovič novinárom v Kyjeve podľa agentúry Reuters.

„Aktuálny počet zabitých je 2593 a blíži sa k trom tisícom, ak započítame 298 obetí z letu MH 17,“ dodal v narážke na malajzijský boeing, ktorý bol 17. júla na východnej Ukrajine zostrelený. Kyjev, Moskva a proruskí rebeli sa vzájomne obviňujú zo zostrelenia lietadla, ktorého pád nikto z 298 ľudí na palube neprežil.

Údaje zahŕňajú obdobie od polovice apríla, keď boje medzi rebelmi a vládnymi silami na východe Ukrajiny vypukli, do 27. augusta.

Prvá podobná správa OSN počítala s priemerom 11 mŕtvych za deň, teraz už s 36 zabitými za deň. „V posledných desiatich dňoch bol tento počet ešte vyšší,“ dodal Šimonovič. Predpokladá, že konflikt sa ešte viac rozhorí kvôli rastúcemu zapojeniu zahraničných ozbrojencov a eskalácia zase zvýši počet obetí.

Najmenej 468 ľudí držia v zajatí rebeli, ktorí podľa OSN tiež ohrozujú civilistov tým, že svoje základne umiestňujú v husto osídlených oblastiach, čo platí najmä o povstaleckých baštách v Donecku a Luhansku. OSN vytkla väznenie a mučenie aj provládnym práporomm ukrajinských dobrovoľníkov. Vojna podľa Šimonoviča prehĺbuje rozdelenie ukrajinskej spoločnosti a zanecháva hlboké rany na psychike ľudí v postihnutých oblastiach.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HRW #Ukrajina #proruskí separatisti