Kyjev pripustil ústup od Luhanska

Ukrajinskí vojaci sa pod tlakom povstalcov, podporovaných Ruskom, museli stiahnuť z oblastí východne od povstaleckej bašty Luhansk na východe Ukrajiny. Oznámila to v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie ukrajinskej bezpečnostnej rady.

30.08.2014 09:03 , aktualizované: 14:27
debata (392)

„Priama vojenská agresia proti východnej Ukrajine pokračuje,“ tvrdí rada. Ruské tanky podľa nej „doslova zničili všetky domy“ v mestečku Novosvitlivka.

„Rusi pokračujú v prísune vojenskej techniky a žoldnierov do Donbasu (priemyselnej oblasti na východe Ukrajiny),“ povedal hovorca rady Andrij Lysenko pred novinármi v Kyjeve. Ako dôkaz predviedol videozábery zachytávajúce kolónu ťahačov s tankami a transportéry na návesoch. „Toto všetko ide ‚zablúdiť‘ na Ukrajinu,“ dodal podľa agentúry Interfax-Ukrajina.

„Zablúdením“ svojich mužov vysvetľovala Moskva v minulých dňoch správu, že na ukrajinskom území bolo zadržaných desať ruských výsadkárov.

Boje s proruskými separatistami na východe krajiny si doteraz vyžiadali životy takmer 800 ukrajinských vojakov, skoro tritisíc utrpelo zranenia. Podľa odhadu OSN sa celkový počet zabitých blíži 2 600 ľuďom, respektíve trom tisíckam obetí sa započítaním mŕtvych zo zostreleného malajzijského Boeingu.

Ukrajinská armáda hlási zostrelenie stíhačky ruskou raketou

Ukrajinské sily v sobotu oznámili, že v boji proti separatistickým povstalcom na východe krajiny prišli o ďalšiu stíhačku, ktorú zasiahla strela z ruského raketometu.

Podľa krátkeho príspevku zverejneného na sieti Facebook došlo k zostreleniu stroja typu Su-25 ešte v piatok, pilot sa však stihol katapultovať a vyviazol nezranený. Ďalšie podrobnosti armáda neuvádza.

Ukrajinská vláda tvrdí, že na území krajiny tento týždeň zaznamenala prítomnosť ruských tankov a obrnených vozidiel, zatiaľ čo proruskí povstalci otvorili nový front na pobreží Azovského mora. Severoatlantická aliancia zverejnila odhad, podľa ktorého sa na Ukrajine nachádza najmenej tisíc ruských vojakov. Moskva však naďalej popiera, že by vysielala sily na Ukrajinu alebo inak pomáhala separatistom. Ministri zahraničných vecí viacerých krajín EÚ v piatok obvinili Rusko z invázie na východ Ukrajiny a vyzvali na jeho potrestanie dodatočnými ekonomickými sankciami.

Ukrajinskí vládni vojaci vraj začali vychádzať z obkľúčenia

Prvý ukrajinskí vojaci vyšli z obkľúčenia pri Ilovajsku na východe Ukrajiny. Oznámil to v sobotu ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov s tým, že ide o 28 mužov z práporov ministerstva vnútra a niekoľko ďalších z iných jednotiek.

O predbežnej dohode o prepustení z obkľúčenia informovali v sobotu ukrajinské a ruské médiá s odvolaním sa na veliteľa dobrovoľníckeho provládneho práporu Donbas Semena Semenčenka, ktorého vraj o príslušnej dohode informoval prezident Petro Porošenko. Tiež má dôjsť k výmene zajatcov za ruských výsadkárov, zadržaných na Ukrajine. Druhá strana však zatiaľ tieto správy nepotvrdila.

„(…) Všetci vojaci, ktorí sa nevzdali, budú môcť odísť so zbraňami a zástavami špeciálnym koridorom k miestu dislokácie základných síl,“ uviedol Semenčenko podľa agentúry Interfax s tým, že vojaci už vyhodili bojovú techniku ​​do povetria. „Počas niekoľkých dní všetci bojovníci, ktorí sa vzdali do zajatia, ako aj ranení zajatci, budú vymenení za ruských výsadkárov v Charkove,“ dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin v noci na piatok vyzval proruských rebelov, aby poskytli humanitárny koridor na východnej Ukrajine, ktorým obkľúčené ukrajinské vládne jednotky budú môcť opustiť bojové pole. Povstalci údajne žiadosti vyhoveli, ale Putin neskôr uviedol, že Kyjev ponuku odmietol. Pokus vládnych jednotiek prebiť sa z obkľúčenia ale podľa médií stroskotal, údajne v paľbe ruských diel a za značných strát. Časť vojakov sa potom vzdala, ďalší ale výzvy ku kapitulácii odmietli.

392 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #zajatci #Ukrajina