Lesothská armáda poprela správy o prevrate

Armáda malého afrického štátu Lesotho v sobotu obsadila niekoľko policajných staníc v hlavnom meste Maseru a prerušila vysielanie rozhlasu aj telefónne spojenie v krajine.

30.08.2014 09:43 , aktualizované: 14:44
debata (1)

Premiér Thomas Thabane utiekol do susednej Juhoafrickej republiky, kde povedal, že vojsko sa pokúsilo o puč. Armádny hovorca ale správu o prevrate poprel.

Agentúra AP citovala hovorcu Ntlele Ntoieho, podľa ktorého vojaci odzbrojili policajtov v dvoch policajných staniciach lesothskej metropoly Maseru. Policajti sa vraj chystali vyzbrojiť demonštrantov, ktorí sa chcú zúčastniť protestu zvolaného na pondelok jednou z koaličných strán. Vojaci údajne zbrane odviezli a vrátili sa do kasární.

Pri prestrelke s policajtmi bol jeden z vojakov zranený a zranenia utrpeli aj štyria policajti. Podľa pôvodných správ vojaci obkľúčili tiež sídlo premiéra Thabaneho. Ten utiekol do JAR a tamojšej televízii situáciu vo svojej krajine opísal takto: „Je to puč, pretože na čele stojí armáda. Vojsko sa neriadi pokynmi svojho vrchného veliteľa, ktorým som ja.“ Povedal tiež, že sa ešte v sobotu zíde s juhoafrickými politikmi.

Lesotho je malé, prevažne hornaté kráľovstvo „vtlačené“ uprostred Juhoafrickej republiky. Politické napätie v krajine bolo zvýšené od tohtoročného júna, kedy premiér Thomas Thabane zrušil parlament, aby sa vyhol hlasovaniu o nedôvere pre nezhody v jeho dva roky fungujúcej koaličnej vláde.

Vicepremiér Mothetjoa Metsing chcel vytvoriť novú vládu, ktorá by Thabaneho zvrhla. Susedná Juhoafrická republika aj regionálne organizácie, ktorých je Lesotho členom, však varovali, že nebudú tolerovať žiadne neústavné zmeny.

Od získania nezávislosti v roku 1966 Lesotho zažilo niekoľko vojenských prevratov. V roku 1998 pri jednom z nich zahynulo v Maseru najmenej 58 miestnych obyvateľov a osem Juhoafričanov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #prevrat #Lesotho