Európa chystá ďalšie protiruské sankcie, Fico si nechal právo veta

Európska komisia má spolu s diplomatmi do týždňa navrhnúť podobu ďalšieho pritvrdenia protiruských sankcií, rozhodol v noci na nedeľu summit EÚ.

31.08.2014 05:30
Merkelová, Fico, Faymann Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) sa na summite EÚ 30. augusta 2014 zhovára s predsedom slovenskej vlády Robertom Ficom (v strede) a rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom. Summit rozhodol o príprave ďalších sankcií voči Rusku.
debata (454)

Novinárom to povedal stály predseda stretnutí členských krajín Herman Van Rompuy.

Slovenský premiér Robert Fico označil sankcie Európskej únie za „nezmyselné a kontraproduktívne“. Kým nebudeme poznať dopady už uložených sankcií, nemá zmysel ukladať nové, povedal Fico. Dodal, že bude bojovať proti sankciám, ktoré by podkopali slovenský ekonomický rast. Vyhradil si právo nesúhlasiť so sankciami, ktoré pôjdu proti záujmom Slovenskej republiky.

Po skončení zasadnutia v nočných hodinách premiér novinárov taktiež informoval o prítomnosti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na rokovaní lídrov, ktorí si vypočuli jeho hodnotenie aktuálnej situácie na východe Ukrajiny. Ako povedal Fico, „to neznamená, mu verím každé jedno slovo“. Podotkol však, že lídri zareagovali potrebou predložiť v najbližších dňoch návrh nových sankcií voči Rusku. Podľa slovenského premiéra je to vzhľadom na chýbajúcu analýzu účinkov už platných obmedzení voči Moskve zlé riešenie.

Podľa slovenského lídra má Bratislava záujem o objektívny obraz o dianí na Ukrajine a vláda sa podľa jeho slov snaží sama získavať informácie prostredníctvom svojich zdrojov a služieb. Aj preto má podľa Fica problém s ďalšími obchodnými obmedzeniami, ktoré budú znevýhodňovať Slovensko na úkor iných regiónov. Vo vyhradení si práva na zablokovanie pre Slovensko škodlivých sankcií ho podľa neho podporil aj český premiér Bohuslav Sobotka. Dodal zároveň, že o veci prebehla „vášnivá diskusia“.

Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku majú byť konkrétne návrhy na posun podoby sankcií pripravené už v pondelok. Česká vláda o nich potom bude rokovať a podľa Sobotku si Česko vyhradilo právo s časťou návrhu nesúhlasiť, ak by znamenali neprimerane veľké hospodárske škody.

Predseda českej vlády má hlboké pochybnosti o tom, či pritvrdenie sankcií môže prispieť k riešeniu prehlbujúcej sa ukrajinskej krízy. Podobne zdržanlivé sú podľa neho aj ďalšie krajiny, napríklad Slovensko, Maďarsko či Rakúsko. „Predpokladám, že pripomienky k návrhu Európskej komisie neprídu len z Českej republiky,“ poznamenal Sobotka.

Sankcie majú odporcov

Podľa ruského veľvyslanca pri EÚ sa proti sankciám postavili aj ďalšie štáty. „Jasne, pokyn Európskej komisii dali, ale jednota v radoch únie nebola, ani nie je. Prinajmenšom tri krajiny – súdiac podľa verejných vyhlásení – sa proti zavedeniu ďalších sankcií postavili: Maďarsko, Slovensko a Cyprus. Slovenský premiér vyhlásil, že je pripravený dokonca uplatniť právo veta,“ povedal Vladimir Čižov agentúre ITAR-TASS.

Maďarský premiér Viktor Orbán ešte pred summitom podľa agentúry MTI uviedol, že EÚ by si nemala nahovárať, že sankcie proti Rusku uspeli a že môžu vyriešiť vojenský konflikt.

Diskusia bola „intenzívna“

Van Rompuy na tlačovej konferencii označil diskusiu o situácii na východe Ukrajiny za intenzívnu. Summit podľa neho vyjadril znepokojenie nad prudkými boji, neutíchajúcimi presunmi bojovníkov aj techniky cez hranicu z Ruska a tiež z prítomnosti a akcií ruských ozbrojených síl na ukrajinskom území.

Závery summitu hovoria o pripravenosti EÚ k ďalším krokom v závislosti na vývoji priamo na Ukrajine. Komisia by mala do svojho návrhu zapracovať také podmienky, aby sa sankcie mohli týkať všetkých osôb i firiem, ktoré majú čo do činenia so separatistickými skupinami na Donbase.

USA rozhodnutie únie privítali

Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady Caitlin Haydenová uvítala, že EÚ prejavila „podporu ukrajinskej suverenite a územnej celistvosti“ a pripravenosť vyhlásiť ďalšie sankcie proti Rusku. Dodala, že USA na príprave sankcií s EÚ spolupracujú.

EÚ rozhodnutím o príprave ďalších sankcií odpovedá na zhoršenie situácie na východe Ukrajiny. Podľa západných krajín aj ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý v sobotu summit oslovil, sa do bojov v posledných dňoch priamo zapojili ruskí vojaci a technika. Porošenko v sobotu večer novinárom povedal, že o pritvrdení sankcií zo strany EÚ nepochybuje.

Merkelová: Vojenské riešenie problému nie je možné

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vysvetlila, že sankcie budú spustené, pokiaľ neprídu „kvalitatívne zmeny terajšej situácie“. Postihnuté podľa nej môžu byť oblasti, na ktoré sa komisia už zamerala, možné sú teda podľa nej ďalšie obmedzenia vo finančnej alebo energetickej oblasti.

Merkelová na tlačovej konferencii pripustila, že summit viedol debatu o úspešnosti sankcií. „Ale všetci sme súhlasili, že nie je možné vojenské riešenie tohto problému,“ poznamenala. To vraj je tiež jeden z dôvodov, prečo Merkelová odmietla možnosť dodávok vojenskej techniky Kyjevu.

Barroso: Eskalácia bude pre Rusko drahá

Podľa predsedu Európskej komisie José Barrosa panovala na summite zhoda v tom, že ak bude Rusko situáciu ďalej eskalovať, bude to pre neho mať výrazné náklady. „Komisia rýchlo predloží ďalšie návrhy opatrení,“ vyhlásil Barroso. Zdôraznil tiež, že komisia podporí európskych producentov potravín tak, aby zmiernila dopady ruských odvetných opatrení.

Sobotka: Vyhradili sme si právo nesúhlasiť

„Vyhradil som si právo s niektorými časťami toho návrhu nesúhlasiť, ak sa budeme domnievať, že nie je správne, aby Európa šla týmto smerom,“ povedal novinárom po summite český premiér. Návrh komisie podľa Sobotku vláda preštuduje, zanalyzuje jeho dopady na českú ekonomiku a najskôr v stredu prerokuje. Potom bude zrejmé, s akými časťami bude môcť ČR súhlasiť a s akými nie, dodal premiér.

Európska únia už pre ruskú anexiu Krymu a vývoj na východe Ukrajiny zmrazila majetok a zakázala vstup takmer stovke osôb a niekoľkým firmám. V lete bol prijatý prvý balík hospodárskych sankcií, obmedzujúci ruský prístup na finančné trhy či export techniky potrebnej pre ťažbu ropy a zemného plynu v zložitých podmienkach.

454 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie #Ukrajina