Ukrajina a Rusko si vymenili zajatých vojakov

Do Ruska sa podľa ruského generála vrátili všetci ruskí výsadkári, zadržaní nedávno na Ukrajine.

31.08.2014 08:29
Ukrajina, Rusko, Foto: ,
Proruskí separatisti sa prizerajú odchodu ukrajinských vojsk z mestečka Starobeševo, ktoré ovládajú povstalci.
debata (59)

Rusi naopak odovzdali Ukrajincom 63 ich vojakov. „My svojich vojakov neopúšťame,“ povedal agentúre ITAR-TASS zástupcu veliteľa ruských výsadkových vojsk generálmajor Alexej Ragozin.

Ruské úrady podľa neho v nedeľu ráno odovzdali na hraničnom priechode Nechotejevka v Belgorodskej oblasti druhej strane 63 ukrajinských vojakov, ktorí 27. augusta prešli ruskú hranicu.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že mu ukrajinský prezident Petro Porošenko v Minsku sľúbil prepustiť ruských výsadkárov zajatých na Ukrajine. „Ruských vojakov odovzdávajú Rusku rovnako, ako sme doteraz odovzdávali vojakov ukrajinskej armády,“ povedal Putin a pripomenul prípady, keď do Ruska prešlo naraz až 450 Ukrajincov. A sám „vážne verí, že (ruskí výsadkári) zablúdili, pretože hranica nie je vyznačená“.

Kyjev naopak považoval za nepravdepodobné, že by príslušníci elitnej jednotky prenikli desiatky kilometrov do hĺbky ukrajinského územia preto, že sa vraj nedokázali zorientovať. Považoval zajatých „diverzantov“ za potvrdenie svojich obvinení, že na Ukrajine bojujú aj príslušníci regulárnej ruskej armády, nielen dobrovoľníci, ako tvrdia proruskí separatisti. Tí na východe Ukrajiny bojujú s ukrajinskými vládnymi jednotkami už od apríla.

„Rokovania boli veľmi zložité. Ale zdravý rozum zvíťazil a všetko dopadlo dobre. Hlavné je, že chlapci sú teraz s nami,“ povedal Ragozin. Považuje za neprijateľné, že výsadkárov Ukrajinci tak dlho zadržiavali, zatiaľ čo ruské úrady vraj promptne odovzdávajú ukrajinských vojakov, ktorí sa ocitli v Rusku.

Skupinu ruských výsadkárov podľa serveru newsru.com zadržala ukrajinská tajná služba SBU 25. augusta; údajne dvaja parašutisti boli zabití a desať zajatých. Sami výsadkári na tlačovej konferencii v Kyjeve hovorili o tom, že zablúdili počas nočného cvičenia, ktorého sa zúčastnili asi dve stovky vojakov.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #parašutisti #Ukrajina