Milicionári si užívajú veľvyslanectvo USA v Tripolise, skáču 'šípky' do bazéna

Milície, ktoré ovládajú líbyjské hlavné mesto, v nedeľu oznámili, že "zabezpečili" americké veľvyslanectvo v Tripolise. USA svoj ​​personál stiahli pred mesiacom z obáv o jeho bezpečnosť. Milície v nedeľu zverejnili video zachytávajúce počínanie členov milícií na veľvyslanectve.

31.08.2014 21:27
Tripolis, Líbya, ambasáda USA Foto: ,
Ambasádu USA v Tripolise majú v rukách islamistické milície prevažne z mesta Misrata.
debata (52)

Americká veľvyslankyňa Deborah Jonesová po zhliadnutí videa, na ktorom muži v civile skáču z terasy budovy do bazéna za nadšených komentárov ostatných, povedala, že bolo natočené v rezidenčnej časti areálu.

K prehliadke prizvali líbyjskí milicionári aj spravodajcu agentúry AP, ktorý povedal, že videl v budove neporušené počítače a televízory. Bolo tam vraj aj jedlo a zariadenie na cvičenie. Samotná budova vraj až na niekoľko vybitých okien vyzerala v poriadku.

Veliteľ organizácie, ktorá zastrešuje časť milícií a hovorí si Úsvit Líbye, povedal AP, že jeho ľudia majú areál pod kontrolu od minulého týždňa, kedy sa zmocnili medzinárodného letiska a vytlačili od neho rivalov. Práve tí dovtedy areál veľvyslanectva okupovali.

Úsvit Líbya sa dištancuje od extrémistov zo skupina Ansar aš-Šaría, ktorú Washington viní z útoku na americký konzulát. V roku 2012 pri ňom zomreli štyria Američania vrátane veľvyslanca USA. Skupina teraz bojuje na východe krajiny v Benghází.

Fitness centrum v budove ambasády USA v Tripolise. Foto: Reuters, Ismail Zitouny
USA, Tripolis, Líbya, fitness centrum Fitness centrum v budove ambasády USA v Tripolise.

Spojené štáty evakuovali z veľvyslanectva svoj ​​personál do Tuniska koncom júla, kedy začali ťažké boje medzi milíciami aj v Tripolise. Američanov nasledovali ďalšie štáty.

Líbya prežíva najťažšie obdobie od roku 2011, kedy bol zvrhnutý režim Muammara Kaddáfího. Vplyvom jeho politiky nemala krajiny vybudované funkčné štátne inštitúcie a bezvládie, ktoré nastalo, využívajú milície, ktoré sa na Kaddáfího zvrhnutí podieľali. Obsadili časti územia a odmietajú sa podriadiť centrálnej vláde.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #USA #milície