Ukrajinská armáda sa stiahla z luhanského letiska

Ukrajinskí vojaci dostali rozkaz sa stiahnuť z luhanského letiska, o ktoré zvádzali boje s proruskými separatistami.

01.09.2014 13:22
Ukrajina, tank, ukrajinskí vojaci, armáda, vojsko, Foto: ,
Ukrajinskí vojaci počas operácie v Luhanskom regióne.
debata (138)

Oznámil to hovorca ukrajinských síl Andrij Lysensko. Len o niekoľko hodín skôr pritom armáda tvrdila, že vojaci o letisko so vzbúrencami stále bojujú.

Separatisti už v nedeľu tvrdili, že ovládli letisko pri Luhansku, ktoré od júna kontrolovala armáda. Hovorca ukrajinskej armády Leonid Maťuchin na Facebooku uviedol, že ukrajinskí výsadkári zvádzali boje s „ruským tankovým práporom na obranu luhanského letiska“. Hovorca Lysenko neskôr oznámil, že vojaci dostali rozkaz opustiť letisko v Luhansku, ktoré zostáva jednou z hlavných bášt proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Lysenko uviedol, že ukrajinskí vojaci sa z letiska i z neďalekej dediny Georgijivka stiahli po ostreľovaní delostrelectvom ruskej armády. „Vzhľadom k presnosti streľby ide o profesionálneho ostreľovača ruských ozbrojených síl,“ tvrdí Lysenko.

Vzbúrenci cez víkend ohlásili, že sa im podarilo obkľúčiť aj letisko v Donecku, ktoré doteraz tiež bolo pod kontrolou ukrajinskej armády.

Ukrajinská pobrežná stráž informovala, že prišla o jedno zo svojich plavidiel – strážny čln sa potopil po tom, čo ho v nedeľu neďaleko prístavu Mariupol zasiahol delostrelecký granát. K zodpovednosti za útok sa síce prihlásili proruskí separatisti, ale pobrežná stráž pripustila, že nie je jasné, kto strieľal. Pobrežná stráž v súvislosti s týmto prípadom potvrdila, že pokračuje pátranie po dvoch nezvestných námorníkoch.

Armádny hovorca Lysenko uviedol, že počas posledných 24 hodín bolo zabitých sedem ukrajinských vojakov.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Luhansk #proruskí separatisti