Ebola v Afrike zabila už vyše 120 zdravotníkov

Nigéria v nedeľu potvrdila nový prípad nákazy chorobou ebola u lekárky, ktorej manžel - tiež lekár - už na vírus rovnakej choroby zomrel.

01.09.2014 17:30
debata

Pribudlo tak ďalšie meno na rozrastajúci sa zoznam zdravotníkov, ktorých epidémia eboly v západnej Afrike postihla. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) už zomrelo viac ako 120 zdravotných pracovníkov a ďalších 240 sa horúčkou nakazilo. Podozrenie švédskych lekárov na výskyt choroby u pacienta v Štokholme sa naopak nepotvrdilo.

Manžel nakazenej lekárky zomrel v meste Port Harcourt 22. augusta. Predtým liečil pacienta, ktorý bol v kontakte s Libérijčanom, ktorý vírus koncom júla do Nigérie priniesol. Nigérijskí lekári za epidémiu zaplatili tvrdú cenu: zo šiestich ľudí, ktorí v ​​najľudnatejšej africkej krajine na ebolu zomreli, boli dvaja lekári a dve zdravotné sestry.

WHO už nad „bezprecedentným“ počtom zdravotníkov zasiahnutých vírusom ebola vyjadrila znepokojenie. Obete medzi lekármi a sestrami tvoria takmer 13 percent z celkového počtu mŕtvych; podľa oficiálnych údajov WHO táto choroba k 26. augustu mala celkom 1552 obetí a 3062 nakazených.

V Guinei, kde zatiaľ zomrelo 430 ľudí, sa zdravotné sestry agentúre AFP posťažovali, že im chýba aj najzákladnejšie vybavenie na ošetrovanie pacientov a musia si samy kupovať také veci, ako sú rukavice a ochranné odevy.

V Senegale lekári liečia mladého muža z Guiney, ktorý sa stal prvým senegalským potvrdeným prípadom nákazy. To len posilnilo obavy, že sa krvácajúca horúčka, na ktorú neexistuje žiadne očkovanie a lieky sú len v skúšobnej fáze, rýchlo šíri do ďalších oblastí.

V snahe zastaviť šírenie choroby v najpostihnutejšej krajine libérijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleaf predĺžila nútené voľno väčšiny štátnych zamestnancov. Zároveň im sľúbila, že aj naďalej budú dostávať mzdu.

Švédski lekári na základe testov vykonaných u pacienta, ktorého cez víkend s horúčkou hospitalizovali v štokholmskej Karolínskej univerzitnej nemocnici, nakazenie ebolou vyvrátili. Afričan, ktorý údajne do Švédska pricestoval z chorôb zasiahnutej oblasti, vraj ale ďalej zostane v karanténe. A to do doby, než zdravotníci zistia jeho presnú diagnózu.

Pri terajšom tempe postupe nákazy WHO odhaduje, že môže trvať šesť až deväť mesiacov, než sa chorobu podarí dostať pod kontrolu. Za túto dobu môže byť chorobou postihnutých viac ako 20 000 ľudí a odhadované náklady dosiahnu najmenej 490 miliónov dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #epidémia #ebola