O Sobotkových výrokoch k Ukrajine bude rokovať snemovňa

Výroky českého premiéra Bohuslava Sobotku k situácii na Ukrajine a k jeho váhaniu nad ďalšími sankciami voči Rusku podnietili TOP 09 a ODS, aby zvolali mimoriadnu schôdzu snemovne.

02.09.2014 09:41
ČR Praha voľby parlamentné ČSSD Foto: ,
Bohuslav Sobotka.
debata (15)

Tvrdia, že sa pokúsia presadiť, aby snemovňa „ochránila dôstojnosť Českej republiky a jej povesť krajiny, ktorá ctí slobodu, demokraciu a medzinárodné právo. Predsedovia TOP 09 a ODS Karel Schwarzenberg a Petr Fiala pokladajú výroky a postoje predsedu vlády k sankciám EÚ voči Ruskej federácii za neprijateľné a Českú republiku poškodzujúce,“ uviedli obe strany v spoločnom vyhlásení. O termíne mimoriadnej schôdze rozhodne predseda snemovne Jan Hamáček.

Aj keby koalícia zablokovala schválenie jej programu, už teraz je jasné, že sa v snemovni pre Ukrajinu, Rusko a predovšetkým český postoj ku konfliktu minimálne pred hlasovaním o programe rozvinie ostrá debata. "Ja si za všetkým, čo som povedal, prirodzene stojím. Ako zodpovedný premiér suverénneho štátu nemôžem dať vopred súhlas k sankciám, o ktorých nám neboli doteraz poskytnuté žiadne podrobnejšie informácie,“ uviedol v reakcii premiér Sobotka.

Sobotka už v nedeľu povedal, že odmietol podpísať "bianko šek“. „Nedostali sme žiadny písomný návrh, ktorý by sa týkal štruktúry sankcií,“ vysvetlil predseda vlády. Podľa neho zatiaľ navyše nebol vyhodnotený dopad už schválených sankcií.

Informácie priniesol portál iDNES.cz.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Bohuslav Sobotka #Ukrajina