Foreign Policy: Proti povstalcom bojujú aj fašisti

Aktívna účasť ruských vojakov na ukrajinskom východnom fronte sa dnes skloňuje vo všetkých pádoch. Moskva však tvrdenia o vojenskom zásahu na území západného suseda ostro odmieta. A tak zatiaľ oficiálne jedinými "živými" ruskými vojakmi bolo v nedeľu vrátených desať zadržaných výsadkárov.

03.09.2014 13:00
ukrajina, fašisti, Foto:
Časť príslušníkov práporu Azov počas prísahy pred nasadením do bojov na juhovýchode Ukrajiny.
debata (47)

Spravodajca francúzskeho denníka Le Monde sa dokonca v Novoazosku vydal po stopách ruských vojakov, ktorých vraj videli miestni obyvatelia. Videl však akurát dvoch ľudí, ktorí by sa mohli podobať opisu „neznámych ozbrojencov“, ale vraj rýchlo zmizli. Podľa spravodajcu sú v meste desiatky tankov, hlavne T-72, ešte z čias ZSSR ale nepremaľované na bielo, ako opisujú ruskú vojenskú techniku niektorí domáci.

Pritom na druhej strane frontu občianskej vojny evidentne bojujú sily, ktoré by mali demokratickej Európe spôsobovať zimomriavky. Azov alebo Pravý sektor patria totiž medzi množstvo ozbrojených skupín, ktorých príslušníci ani neskrývajú symboliku SS. Akurát je v ukrajinskom podaní. Zato symbolika samozvaných dvoch republík v Donbase prezidentovi Petrovi Porošenkovi prekáža. Podľa portálu Lenta.ru už požiadal vládu, aby navrhla zákon, podľa ktorého používanie symboliky spomínaných subjektov na východe krajiny bude protizákonné.

„Radikálne skupiny na Ukrajine vyhlasujú, že podporujú Západ a žiadajú EÚ a USA o pomoc v boji s povstalcami. Pritom politické postoje ukrajinských nacionalistov nemajú nič spoločné s európskymi hodnotami,“ pripomína americký časopis Foreign Policy s tým, že v susedstve žlto-modrých ukrajinských zástav je aj symbol s nacionalistickým „vlčím hákom“, ktorý je symbolom práporu Azov.

Vlčí hák (Wolfsangel) je runa, ktorá sa často... Foto: OPENDEMOCRACY.NET
Ukrajina, symbol, fašisti, Čierne slnko, Vlčí hák Vlčí hák (Wolfsangel) je runa, ktorá sa často používala na označovanie nacistických subjektov. Spolu v spojení s ďalšími symbolmi tvorila heraldickú súčasť nacistických erbov. Na obrázku nižšie je znázornený znak jednej z 38 divízií Waffen SS, ktoré bojovali počas druhej svetovej vojny. Čierne slnko, ktoré je v znaku Azova o niečo nenápadnejšie ako Vlčí hák svietiaci v popredí, je indoeurópsky mystický a okultný symbol. Častokrát je označovaný za symbol okultizmu Tretej ríše a jedna z teórií dokonca hovorí o tom, že skratka SS mala v skutočnosti znamenať  Schwartze Sonne (Čierne slnko).

„Po celej krajine je asi 50 ozbrojených skupín podobných Azovu,“ cituje Foreign Policy Olega Odnoroženka, zástupcu veliteľa spomínaného práporu. Aj keď vláda v Kyjeve tvrdí, že má radikálne zoskupenia pod kontrolou a sú podriadené vojenskému veleniu, pravda bude niekde inde. Najnovším príkladom je nedávne ultimátum prezidentovi Petrovi Porošenkovi od šéfa Pravého sektora Dmytra Jaroša. Vraj nech si ihneď urobí poriadok v rezorte vnútra, inak jeho chlapci prídu do Kyjeva a urobia ho sami. Napokon Jaroš dosiahol svoje: polícia prepustila zatknutých členov Pravého sektora, ktorí sa ocitli za mrežami, lebo okrem iného v mene „boja za nezávislosť“ brali tovar v obchodoch a ozbrojení sa pohybovali mimo územia bojových operácií. Porošenko síce zároveň poslal do parlamentu návrh na odvolanie ministra vnútra, ale zatiaľ je stále vo svojom kresle.

„Povstalci hovoria pravdu, ak tvrdia, že proti ním stoja nacionalisti a fašisti v radikálnych skupinách,“ konštatuje Foreign Policy. Napríklad súčasťou symbolu práporu Azov je „čierne slnko“ známe z čias nacistického Nemecka. Zakladateľom a veliteľom práporu je Andrij Bileckyj. Ideologicky sa príslušníci práporu hlásia ku koncepcii štátneho režimu, ktorý je založený na vládnutí jedného etnika nad druhými. „V rokoch 1930 – 1940 ukrajinskí radikáli práve s touto doktrínou bojovali nielen proti Sovietskemu zväzu, ale uchyľovali sa k zverstvám, keď zavraždili tisíce Poliakov a Židov,“ pripomína Foreign Policy.

Podľa britských novín The Telegraph okrem znepokojujúcej ideológie vyvoláva obavy demokratických síl aj hmlistý zdroj financovania radikálov, ktorých príprava je nedokonalá a trvá iba dva týždne.

„Nacionalistické názory uchádzačov o začlenenie do práporu nerozhodujú. Hlavným kritériom je, aby noví členovia boli dobrými bojovníkmi a ľuďmi, ktorým možno dôverovať,“ cituje britský denník Bileckého, veliteľa Azova. Zároveň otvorene priznáva, že v radoch jeho zoskupenia bojujú aj cudzinci. Napríklad z Írska, Grécka, ako aj škandinávskych krajín. Jedným z nich je aj Švéd (37), bývalý armádny snajper a dnes inštruktor v prápore.

„Ak by sa nám do rúk dostali teroristickí lídri z východu, tak ich na základe rozsudku vojenského tribunálu zastrelíme,“ povedal novinám príslušník práporu Stepan (23). Jeho spolubojovník s prezývkou Fantom sa otvorene priznáva, že je nacista. „Nenávidím príslušníkov iných národností. Myslím si, že každý národ by mal žiť vo svojej vlastnej krajine,“ cituje Telegraph Fantoma.

Napriek spomínaným vyjadreniam oficiálny Kyjev neodmieta pomoc neonacistov v boji so vzbúrencami na východe krajiny a považuje ich dokonca za „hrdinov“. „Nebezpečenstvo však spočíva nielen v tom, že podobné zoskupenia lákajú rôzne elementy z celej Ukrajiny aj zo zahraničia, ale zároveň zapojenie práporu Azov a jemu podobných skupín do špeciálnej operácie sa môže stať otráveným dedičstvom pre Ukrajinu v povojnových časoch,“ upozorňuje Telegraph.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #kríza na Ukrajine #proruskí ozbrojenci