Francúzsko pozastavilo dodávku prvej bojovej lode Rusku

Francúzsko zatiaľ nemôže dokončiť chystané odovzdanie prvej z dvoch moderných výsadkových lodí triedy Mistral, ktoré si objednalo Rusko.

03.09.2014 18:55 , aktualizované: 19:30
Francois Hollande, Vladimir Putin Foto: ,
na snímke francúzsky prezident Francois Hollande (vľavo) s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Elyzejskom paláci.
debata (267)

Francúzsky prezident François Hollande podľa agentúry Reuters kontrakt kvôli ruskému podielu na ukrajinskej kríze pozastavil. Paríž kvôli kontraktu čelil v Európskej únii a zo strany USA rozsiahle kritike.

Parížu vadia nedávne akcie Moskvy na východe Ukrajiny. „Prezident dospel k záveru, že napriek vyhliadke prímeria, ktoré sa ešte musí potvrdiť a zaviesť, nie sú teraz podmienky pre to, aby Francúzsko mohlo povoliť prenos prvej vrtuľníkovej lode,“ uviedla podľa Reuters vo vyhlásení Hollandeova kanceláriu.

Paríž sa ku kroku rozhodol, hoci doterajšie embargo Európskej únie na import a export zbraní a súvisiaceho materiálu Rusku sa nevzťahuje na už podpísané zmluvy, a netýka sa teda francúzskeho predaja výsadkových lodí Mistral Rusku.

Na základe obchodnej zmluvy z obdobia pred vypuknutím ukrajinskej krízy Francúzsko sľúbilo Rusku dve lode Mistral a dostala vysokú finančnú zálohu. Prvú loď už prišli prevziať do Francúzska ruskí námorníci, ktorí s ňou majú po zaškolení odplávať v októbri. Druhá loď mala byť pripravená v roku 2015.

Hollande ešte koncom júla tvrdil, že prvý Mistral bude dodaný určite. „Rusi zaplatili. Museli by sme im vrátiť 1,1 miliardy eur, keby sme loď nedodali,“ vysvetlil vtedy najvyšší francúzsky predstaviteľ. Uviedol, že až dodávka druhej francúzskej vojnovej lode Mistral ruskej armáde bude závisieť na ďalšom postoji Moskvy v ukrajinskom konflikte.

Agentúra AP poznamenáva, že Paríž zmenil postoj krátko pred štvrtkovým začiatkom summitu NATO a po mesiacoch zahraničných tlakov.

Plánovaná dodávka lodí vzbudzuje od začiatku ukrajinskej krízy napätie medzi Parížom a jej spojencami. Americký prezident Barack Obama opakovane vyjadril znepokojenie, že takýto kontrakt podľa neho pokračuje v čase, keď Rusko anexiou Krymu porušilo medzinárodné právo. Otvorene proti dodávke francúzskych vojenských lodí Rusku sa vyjadrilo napríklad aj Poľsko.

Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom júna varoval Francúzsko, že zrušenie kontraktu by viedlo nielen k zaplateniu penál zo strany Francúzska Moskve, ale tiež by poškodilo budúcu spoluprácu oboch krajín v oblasti technickej a vojenskej spolupráce. Dodal, že Rusko je pre podpísanie i ďalších podobných kontraktov s Francúzskom.

Plavidlá triedy Mistral sú viacúčelové a môžu prepravovať vrtuľníky a tanky. Zmluva o ich dodaníbola uzavretá v júni 2011.

267 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Francois Hollande #vojenské lode