Hollande nemá rád chudobných, tvrdí bývalá družka

Je to dokonale utajená publikačná operácia. Kniha, ktorá sa dostáva do predaja vo Francúzsku, bola vytlačená v Nemecku. Autorka neprezradila, že ju píše, a tak sa verejnosť dozvedela pravdu len dva dni pred uvedením diela na trh. Ani prezident netušil, čo bývalá družka chystá.

04.09.2014 07:39
Hollande, Valérie Trierweilerová Foto: ,
François Hollande a Valérie Trierweilerová na fotografii z roku 2012. Bývalá družka francúzskeho prezidenta o ňom napísala nelichotivú knihu.
debata (2)

„Knihu pripravovala na počítači, ktorý nikdy nepripojila k internetu,“ poznamenali noviny Le Monde o maximálnej snahe udržiavať tajomstvo.

Cena knihy je 20 eur, má 320 strán a náklad predstavuje až 200-tisíc kusov. Valérie Trierweilerová odhaľuje pozadie súkromného života s Françoisom Hollandom. „Ako preddavok dostala od vydavateľa 100-tisíc eur,“ napísali noviny Le Parisien.

Kým Trierweilerová zarába, Hollande sa môže trápiť. Úryvky, ktoré v stredu zverejnil bulvárny týždenník Paris Match, totiž vykresľujú prezidenta nelichotivo. Téme sa venujú aj všetky mienkotvorné médiá. Časopis Le Point upozornil, že opis Hollanda pôsobí strašne. „Chladný muž, bez srdca, vypočítavý, často nahnevaný, uzavretý v guli,“ zhodnotil posudok od Trierweilerovej.

Za odpudzujúcu označil historku pri večeri, keď sa prezident podľa autorky vysmieval z obyčajného pôvodu jej rodičov (otca invalida a matky pokladníčky, mali šesť detí). „Predstavoval sa ako človek, ktorý nemá rád bohatých. V skutočnosti nemá rád chudobných,“ napísala o ňom.

Deväť rokov trvajúci vzťah Hollanda a Trierweilerovej stroskotal v januári 2014. Bulvárny časopis Closer zverejnil fotografie, ktoré dokazovali, že prezident podvádza svoju družku s herečkou Julie Gayetovou. Keď sa to neoficiálna prvá dáma Francúzska dozvedela, pobrala sa do kúpeľne, kde mala prášky na spanie.

„Chytila som vrecúško. François išiel za mnou a snažil sa mi ho vytrhnúť z ruky. Utekala som do izby. Schytil vrecúško, ktoré sa roztrhlo. Pilulky sa rozsypali na posteľ a na dlážku. Zhltla som, čo sa dalo. Chcela som spať. Cítila som víchricu, čo ma ide zraziť na zem a ja nemám silu jej odolať. Chcela som zmiznúť. Stratila som vedomie,“ citoval z knihy Paris Match.

Dva týždne od prevalenia mileneckej aféry Hollande stručne oznámil, že ukončuje spolužitie s Trierweilerovou. Médiá si vtedy všimli, že to bolo chladné vyhlásenie, pričom krach vzťahu bol potvrdený iba v jeho mene. Bývalá družka tvrdí, že ju chcel získať späť. Posielal jej desiatky esemesiek denne. „Písal, že ma potrebuje. Každý večer ma žiadal, aby som s ním išla jesť. Chcel ma znovu nájsť za akúkoľvek cenu. Povedal mi, že ma opäť získa, ako by som bola nejaké voľby,“ zaspomínala si v knihe.

Trierweilerová napísala, že po zvolení za prezidenta sa Hollande výrazne zmenil, dokonca stratil veľa z ľudskosti: „Je chladný. Nezasmeje sa,“ všimla si jej slová agentúra Reuters.

Trierweilerová mala pocit, že po vstupe do Elyzejského paláca videl v prvom rade svoju funkciu a potom dlho nič: „Cítila som, že François ma nechce viac v politickom živote. Mala som dojem, že som zaľúbená do muža, ktorý sa vzdialil so svojím úspechom.“ Naznačuje, že pre Hollanda ako šéfa Elyzejského paláca začala byť skôr imidžovým doplnkom a už nie láskou. Pred jednou oficiálnou večerou sa opýtal, či jej dlho trvá, aby vyzerala krásne a odpovedala, že to zaberie trochu času. „O nič iné nie si žiadaná,“ reagoval podľa nej.

Politici zo socialistického tábora, z ktorého pochádza Hollande, sa zhodujú v tom, že knihu si nekúpia, pričom považujú za nevhodné vyťahovať veci zo súkromného života. „Poznáte rozdelenie vzťahu, ktoré sa odohrá dobre? Každý pozná utrpenie vo svojom príbehu,“ podotkol podľa agentúry AFP šéf dolnej komory parlamentu Claude Bartolone.

„V časoch hospodárskej krízy existujú zrejme iné veci, o ktorých treba hovoriť,“ pridala sa parížska starostka Anne Hidalgová v éteri rozhlasovej stanice Europe 1. Pravicový europoslanec Brice Hortefeux, naopak, vidí v knihe posolstvo o cynizme prezidenta (zatiaľ nevie, či si ju prečíta, no nemilo ho prekvapili úryvky v médiách).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Francois Hollande #Valerie Trierweilerová