Lavrov varoval pred pokusmi ukončiť neutralitu Ukrajiny

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov varoval Severoatlantickú alianciu, aby neponúkala Ukrajine členstvo v NATO. Zároveň obvinil Spojené štáty z podpory Kyjeva vo vojne na Ukrajine.

04.09.2014 10:14 , aktualizované: 15:01
Lavrov Foto: ,
Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.
debata (159)

Britský premiér David Cameron upozornil, že Západ bude stupňovať tlak na Rusko, pokiaľ Moskva neobmedzí svoje akcie na pomoc separatistom na Ukrajine. Tie sú podľa predsedu britskej vlády neprijateľné.

Rusko dlhodobo vystupuje proti možnému vstupu Ukrajiny do NATO a zdôrazňuje, že Ukrajina musí zostať neutrálnou krajinou. Americký prezident Barack Obama v stredu pri návšteve Estónska vyhlásil, že Severoatlantická aliancia je otvorená prijímaniu nových členov.

Podľa Lavrova by ukončenie neutrality Ukrajiny mohlo poškodiť národné porozumenie. Odporcovia členstva Ukrajiny v NATO sú tiež príslušníci ruskojazyčnej menšiny v krajine, pripomenula agentúra Reuters. „Je to očividná snaha zmariť všetko úsilie zamerané na začatie dialógu o národnom zmierení,“ povedal Lavrov.

Lavrov uviedol, že Moskva je pripravená spolu s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) podniknúť „praktické kroky“ na zmiernenie napätia na Ukrajine. Ukrajinskú vládu a povstalcov vyzval, aby podporili sedembodový mierový plán na zastavenie krviprelievania a stabilizáciu situácie na Ukrajine, ktorý v stredu predstavil ruský prezident Vladimir Putin.

„Dúfame, že tieto (Putinove) výzvy budú vyslyšané, zvlášť zo strany Kyjeva a (vodcov povstalcov) v Donecku a Luhansku,“ konštatoval šéf ruskej diplomacie Lavrov podľa agentúry Interfax.

Kým Západ opakovane obviňuje Rusko z podpory separatistov vo vojne na Ukrajine, Lavrov obvinil Spojené štáty z podpory Kyjeva v ukrajinskom konflikte. „Stupňovanie protiruskej rétoriky, ktorého sme svedkami v dobe veľmi aktívneho hľadania politického riešenia krízy, ukazuje, že bojujúca strana v Kyjeve má vonkajšiu podporu, v tomto prípade zo strany USA,“ podotkol.

Vo waleskom Newporte sa vo štvrtok a v piatok schádzajú vodcovia krajín NATO na významnom summite, na ktorom bude Ukrajina patriť medzi kľúčové témy. Britský premiér Cameron pred summitom vyzval Rusko, aby obmedzilo svoje akcie na Ukrajine.

„Musíme úplne jasne dať najavo, že to, čo sa deje, to, že ruskí vojaci sú na ukrajinskej pôde, je neprijateľné,“ uviedol britský premiér. „Británia spolu s ďalšími dosiahla uvalenie niekoľkých vĺn sankcií. Rusko musí pochopiť, že keď bude vo svojom prístupe na Ukrajine pokračovať, tento tlak sa ďalej zvýši,“ dodal.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina #Sergej Lavrov