Rodina zabitého amerického novinára Sotloffa oslovila vrahov

Rodina amerického novinára Stevena Sotloffa vyzvala vodcu islamistov, ktorí žurnalistu zavraždili, k dialógu o islame. Rodinný priateľ a hovorca Barak Barf v stredu v Miami pred novinármi zaspomínal na Sotloffa a oslovil jeho vrahov.

04.09.2014 10:40 , aktualizované: 13:50
Islamský štát, Irak, Steven Sotloff, novinár Foto:
Steven Sotloff sa stal obeťou násilia Islamského štátu.
debata (8)

Skupina Islamský štát (IS) v utorok zverejnila video so záznamom vraždy a USA neskôr potvrdili jeho pravosť. Sotloff padol do zajatia vlani v Sýrii a po Jamesovi Foleym je druhým americkým novinárom, ktorého vraždu skupina natočila ako varovanie pre USA kvôli ich zapojeniu do bojov proti radikálom v Iraku.

„Nebol posadnutý vojnou, ale lákali ho príbehy nepokojného Blízkeho východu,“ povedal Barf anglicky. Potom prešiel do arabčiny a oslovil vodcu IS abú Bakra Bagdádího. Vyhlásil, že Sotloff zomrel ako mučeník. „Hanbite sa, kde je vaše milosrdenstvo? Boh nemá rád násilníkov. Som pripravený na diskusiu s vami, nemám v ruke zbraň a chcem počuť vaše odpovede,“ povedal Barf, ktorý je znalcom arabského sveta a pôsobí vo washingtonskom analytickom stredisku New America Foundation.

Sotloffovu vraždu komentovali najvyšší politici. Prezident Barack Obama povedal, že Amerika sa nenechá zastrašiť a že je potrebné zabrániť IS ohrozovať región. Minister obrany Chuck Hagel povedal, že človeku sa robí pri pohľade na video „zle od žalúdka a že si uvedomí barbarstvo a brutalitu, ktorá v niektorých častiach sveta stále existuje“. Cieľom je „rozbiť ich a zničiť, nie iba zabrániť im postupovať ďalej,“ vyhlásil.

Tajomník Obamovho bezpečnostného poradcu Tony Blinken vyhlásil, že boj proti IS bude zrejme dlhý a nepodarí sa ho ukončiť ešte za vlády prezidenta Obamu. S rozhorčením o IS hovoril viceprezident Joe Biden, keď povedal, že USA budú „tých vrahov prenasledovať až k bránam pekla, pretože tam patria“. „Sme jednotní ako národ a keď niekto ubližuje Američanom, necúvame a nezabúdame,“ vyhlásil Biden.

Obama a Cameron uistili, že USA ani Británia sa nedajú zastrašiť

Americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron uistili, že sa ich krajiny nedajú zastrašiť extrémistami, ktorí zavraždili dvoch zajatých americké novinárov. Obaja politici to napísali v spoločnom článku pre britský denník The Times tesne pred začatím summitu NATO.

„Budeme svoje hodnoty brániť s väčšou, nie menšou odhodlanosťou, pretože slobodný svet je zásadnou zložkou nášho spôsobu zaistenia bezpečnosti pre naše národy,“ stojí v článku.

The Times k nemu píše, že obaja najvyšší predstavitelia zrejme začínajú pripravovať verejnosť na širšie vojenské zapojenie do ťaženia proti skupine Islamský štát (IS), ktorá bojuje v Sýrii a Iraku a zavraždila novinárov Stevena Sotloffa a Jamesa Foleyho. Článok doplňuje fotografie Škóta Davida Haines s malou dcérkou v náručí. Ten sa objavil na videu IS ako ďalší potenciálny obeť skupiny.

Obama a Cameron píšu, že Británia a USA stoja na čele úsilia o zabezpečenie globálneho mieru. „Teroristi sa nemôžu mýliť viac, ak dúfajú, že nás oslabia ich hrozby. Ameriku ani Britániu barbarskí vrahovia nevystrašia,“ stojí v článku.

Vodca britských labouristov Ed Miliband už naznačil, že podporí zapojenie Británie do akcie proti skupine, ktorú ministerka vnútra Theresa Mayová označila za „vraždiacich psychopatov“.

The Times píše, že Obama a Cameron, ktorí vlani nezískali širšiu podporu pre zásah proti Sýrii, sú tentokrát odhodlaní vytvoriť si solídnu podporu doma a získať dostatok regionálnych spojencov. Obama na ceste do dejiska summitu v Newporte jasne povedal, že sa chce uistiť, že ako USA „pošlú do vzduchu pilotov proti IS, bude jasné, že to prinesie úspech, že bude jasný dôvod operácie a vyznačené ciele“.

V článku sa uvádza, že svet teraz čelí nebezpečným výzvam. „Rusko na východe roztrhalo knihu pravidiel svojou nelegálnou anexiou Krymu, vyslaním svojich vojakov na ukrajinské územie a ohrozovaním suverénneho štátu. Južná nestabilná oblasť sa rozkladá od severnej Afriky a Sahelu po Blízky východ“.

„Úplne odporní“ vrahovia Foleyho a Sotloffa sú „posledným príkladom brutálneho a jedovatého extrémizmu, ktorý vraždí ľudí bez rozdielu a vyváža terorizmus do zahraničia. Tieto problémy, ktorým čelíme, ohrozujú bezpečnosť britského a amerického národa a tiež celého sveta,“ píšu obaja politici.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #vražda #Barack Obama #novinár #islamisti #David Cameron #Islamský štát