Rasmussen o mierových snahách Ruska: Počítajú sa konkrétne kroky

Severoatlantická aliancia víta všetky návrhy na mierové urovnanie krízy na Ukrajine, počítajú sa však predovšetkým konkrétne kroky. V súvislosti s posledným plánom ruského prezidenta Vladimira Putina to vo štvrtok novinárom povedal generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Rusko podľa neho na Ukrajinu "útočí".

04.09.2014 11:47 , aktualizované: 16:18
NATO, Anders Fogh Rasmussen Foto: ,
Anders Fogh Rasmussen.
debata (136)

Vo waleskom Newporte sa vo štvrtok a piatok schádzajú lídri aliančných krajín na významnom summite, na ktorom bude Ukrajina patriť medzi kľúčové témy. „Čelíme výrazne zmenenému bezpečnostnému prostrediu. Na východe Rusko útočí na Ukrajinu,“ vyhlásil Rasmussen, keď pred novinármi vypočítaval hrozby v bezprostrednom okolí aliančných krajín.

Popoludní sa prezidenti a premiéri členských krajín NATO stretnú v rámci rokovaní Komisie NATO-Ukrajina s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Ruský prezident predložil v stredu sedembodový plán na prímerie. Medzi jeho súčasťami nechýba ukončenie útokov z oboch strán, medzinárodná kontrola pokoja zbraní, výmena zajatcov či otvorenie humanitárnych koridorov.

„Čo sa počíta, je to, čo sa skutočne odohráva na mieste. Stále sme bohužiaľ svedkami ruského zapojenia do destabilizácie na východe Ukrajiny,“ vyhlásil Rasmussen. NATO preto aj naďalej žiada Rusko, aby stiahlo svojich vojakov od ukrajinských hraníc, zastavilo presuny bojovníkov a zbraní cez spoločnú hranicu, ukončilo podporu ozbrojených separatistov a zapojilo sa do politického procesu. „To by bola skutočná snaha zabezpečiť mierové riešenie krízy na Ukrajine,“ dodal generálny tajomník aliancie.

Rusko ďalej popiera obvinenia Kyjeva a západných krajín, že sa v posledných dňoch do operácií na východe Ukrajiny priamo zapájajú ruskí vojaci a technika.

Očakáva sa, že NATO na summite posilní svoju spoluprácu s Ukrajinou, napríklad pri pomoci v reformách bezpečnostného sektora. Kyjev tiež signalizuje obnovený záujem o členstvo v aliancii, kam má od bukureštského summitu NATO v roku 2008 otvorené dve­re.

Rasmussen zdôraznil aj ďalšie hrozby, o ktorých bude summit v Newporte rokovať, predovšetkým silnejúcu pozíciu Islamského štátu na území Iraku a Sýrie. Podotkol, že keby iracká vláda požiadala alianciu o pomoc napríklad s výcvikom, spojenci by sa podobnou žiadosťou vážne zaoberali.

Rusko má vraj na Ukrajine tisícky vojakov

Rusko má na území Ukrajiny tisícky vojakov a niekoľko stoviek tankov a obrnených vozidiel. Vo štvrtok to pre agentúru Reuters uviedol nemenovaný vysoko postavený dôstojník Severoatlantickej aliancie.

Tá ešte predtým oficiálne vyhlásila, že na Ukrajine pôsobí „viac ako tisíc“ ruských vojakov. „Stále vidíme niekoľko tisíc ruských vojakov vnútri Ukrajiny, vyzbrojených stovkami tankov a obrnených vozidiel,“ uviedol predstaviteľ v čase, keď vo Walese prebieha ostro sledovaný summit aliancie. Ako dodal, na hranici s Ukrajinou je rozmiestnených ďalších 20-tisíc ozbrojených príslušníkov ruskej armády.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Anders Fogh Rasmussen #Ukrajina #Newport