Juncker už má všetky mená kandidátov na eurokomisárov

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker už má kompletný zoznam kandidátov na komisárov Európskej únie.

04.09.2014 11:45 , aktualizované: 14:35
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Jean-Claude Juncker.
debata (1)

Ako posledná krajina svoju žiadosť o funkciu na čele spoločenstva nominovalo Belgicko. Medzi 28 politikmi je však iba sedem žien. Kým u niektorých kandidátov je ich budúca náplň práce pravdepodobná, u ďalších sa oproti doteraz poslednej pracovnej verzie zoznamu môžu podľa Financial Times (FT) líšiť.

Belgicko navrhlo do Európskej komisie ako svoju zástupkyňu európsku poslankyňu Marianne Thyssenovú. Pripojila sa tak k šiestim ďalším členských krajinám, ktoré vyslali do Bruselu ženy. Okrem Českej republiky sú to tiež Bulharsko, Dánsko, Slovinsko a Švédsko. Talianska ministerka zahraničia Federica Mogheriniová bude v EK zastávať post šéfky diplomacie.

Cyprus podľa agentúry APA už svojho kandidáta nominoval, zatiaľ však nie je známe jeho meno. Počet žien by sa tak potenciálne mohol ešte o jednu uchádzačku zvýšiť. Skôr sa však špekuluje, že to bude muž – Christos Stylianidis.

Predseda Juncker by tak mohol mať problém so schválením komisie v Európskom parlamente. Už dávnejšie dal najavo, že sa nezmieri s nižším počtom žien v komisii, než tomu bolo doposiaľ. Luxemburčan Juncker ich chcel pôvodne dokonca viac. V odstupujúcej Barrosovej komisii pôsobilo deväť žien.

Médiá špekulujú predovšetkým o pozíciách zástupcov silných krajín. Podľa European Voice je veľmi pravdepodobné, že francúzsky kandidát Pierre Moscovici a zástupca Nemecka Günther Oettinger získajú významné ekonomické rezorty, takže na zozname z 2. septembra navrhovaná hospodárska súťaž pre bývalého francúzskeho ministra financií a obchod pre Nemecko môže byť zrejme Junckerovou voľbou.

Podľa FT si však vzhľadom na to, že sa o hospodársku súťaž usilovalo Nemecko, môžu obe krajiny svoje rezorty vymeniť, prípadne sa Moscovici môže stať komisárom pre hospodárske a menové záležitosti.

Túto oblasť má v súčasnosti na starosti Fín Jyrki Katainen, ten by si ju mal podľa poslednej verzie návrhu udržať. To je však nepravdepodobné rovnako ako v prípade Cyperčanov na pozícii eurokomisára pre internet a kultúru. Ešte sa totiž nestalo, aby rovnaká krajina dostala dvakrát za sebou tú istú oblasť, tvrdí FT.

Na obchod bol v predchádzajúcej verzii zoznamu navrhovaný maďarský zástupca Tibor Navracsis, túto ani žiadnu inú významnú oblasť však podľa FT nezíska pre vzájomnú antipatiu Junckera a maďarského premiéra Viktora Orbána.

Junckerov zoznam vraj unikol, o jeho pravosti sa špekuluje

Spravodajstvo RTVS na svojej facebookovej stránke vo štvrtok ráno informovalo, že z prostredia tímu Jeana-Clauda Junckera unikol údajný menoslov nového kabinetu, aj s portfóliami jednotlivých eurokomisárov.

Podľa takzvaného “organigramu” by Slovák Maroš Šefčovič získal rezort rozvoja (Development). Mal by tak na starosti rozvojové projekty najmä v krajinách tretieho sveta. Po novom by však prišiel o funkciu podpredsedu Európskej komisie.

K dokumentu sa ako prvý dostal portál Euractiv, no jeho dôveryhodnosť zostáva otázna. Jean-Claude Juncker totiž ešte ani nevypočul všetkých kandidátov. Portfólio Maroša Šefčoviča sa ešte môže zmeniť. Doteraz mal na starosti inštitucionálne vzťahy a administratívu EÚ.

Uniknutý dokument podľa viacerých novinárov môže prejsť zmenami. Je možné aj to, že ho niekto z Junckerovho tímu zverejnil úmyselne, aby takpovediac “otestoval vodu”, tvrdia z RTVS.

Budúcich eurokomisárov v najbližších dňoch ešte čakajú stretnutia so Jeanom Claudom Junckerom, ktorý chce preskúmať ich schopnosti. Budúci predseda EK musí konečný zoznam predstaviť členským štátom. Až keď ho schvália, ohlási ich konečné portfóliá.

O budúcich eurokomisároch by mal rozhodnúť Európsky parlament na svojej októbrovej schôdzi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Jean-Claude Juncker #eurokomisár