Nemecký Facebook ponúka na výber vyše 60 druhov pohlaví

Nemeckí užívatelia Facebooku sa pri zakladaní nového profilu už nemusia rozhodovať len medzi dvoma pohlaviami. Pre ľudí, ktorí sa nechcú označiť len kategóriami "muž" alebo "žena", pripravili programátori spolu s gay a lesbickými združeniami šesťdesiat ďalších možností. Informovala o tom agentúra DPA.

04.09.2014 16:40
debata (16)

Nemci sa na Facebooku môžu odteraz označiť za transsexuálov, intersexuálov, hermafroditov alebo bezpohlavných. „Samotné rodové kategórie žena a muž často nestačia na vyjadrenie toho, ako sa človek cíti a ako sa vníma,“ uviedla hovorkyňa Facebooku pre Nemecko Tina Kulowová.

Užívatelia si vraj môžu zároveň zvoliť, či budú na sieti oslovovaní v ženskom, mužskom alebo strednom rode.

„Vybrali sme slová, ktoré sa používajú v samotnej komunite,“ uviedol zástupca Zväzu gayov a lesbičiek Axel Hochrein. „Neexistujú totiž žiadne medzinárodne kodifikované slová,“ dodal. Často je preto užívateľom k dispozícii viac pojmov, ktoré označujú rovnakú sexuálnu identitu, preto je počet možností výberu taký vysoký.

Podľa Hochreina si s pojmami muž a žena nevystačia pri vnímaní seba samého asi tri percentá Nemcov. Komunitná sieť Facebook tvrdí, že má po celom svete asi 1,3 miliardy užívateľov, z toho asi 25 miliónov v Nemecku. Podobné úpravy ako teraz na nemeckom Facebooku sa už predtým objavili napríklad v jeho americkej verzii.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #facebook #pohlavie #LGBTI+