V Česku spadol most, zahynuli štyria robotníci

Zo sutín mosta, ktorý sa vo štvrtok popoludní zrútil vo Vilémove na Vysočine, vytiahli záchranári v noci na piatok postupne telá štyroch mŕtvych robotníkov.

04.09.2014 18:53 , aktualizované: 05.09.2014 10:59
debata (8)

V sutinách by už nemal byť žiadny človek, povedala hovorkyňa českej polície Dana Čírtková. V čase nešťastia bolo pod mostom šesť robotníkov. Jeden bol ľahšie zranený úlomkami, ďalšieho čiastočne zavaleného muža sa podarilo vyslobodiť po štyroch hodinách, mal ťažké poranenia.

Po vyslobodení posledného tela ešte terén prepátrali záchranári so psami. Práce boli prerušené okolo 03:30 do 8:00.

Na stavbe podľa polície pracovali traja Česi a traja Slováci. Dvaja Slováci prežili. Ľahko zranený bol päťdesiatpäťročný muž a vážne zranený má 47 rokov. „Je podľa mojich informácií zatiaľ v stabilizovanom stave, bez ohrozenia života,“ uviedla Čírtková.

Vážne zranený Slovák je v hradeckej fakultnej nemocnici, kde ho lekári udržujú v umelom spánku. „Jeho stav je stabilizovaný, je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu, utrpel poranenie panvy,“ povedal námestník pre lekársku starostlivosť hradeckej nemocnice Zdeněk Tušl. Vývoj stavu zraneného v ďalších dňoch podľa neho záleží na tom, ako sa telo vyrovná s následkami takzvaného crush syndrómu. Vzniká dlhodobým stlačením alebo masívnym pomliaždením mäkkých tkanív. Z poškodených tkanív sa potom do obehu uvoľňujú látky, ktoré môžu zraneného vážne ohroziť.

Nešťastie prešetruje aj oblastný inšpektorát práce. Vedúci jihlavského odboru v Jihlave Jiří Semerád povedal, že podľa vyjadrenia stavbyvedúceho všetkých šesť robotníkov pracovalo pre firmu Bögl & Krýsl. Česi boli údajne jej zamestnanci, Slovákov najala cez pracovnú agentúru. „Ten stavbyvedúci z toho bol v šoku,“ dodal Semerád. Uviedol, že sám si také veľké nešťastie na pracovisku v kraji nepamätá.

Most sa podľa starostu Vilémova Jiřího Lebeda rozlomil na dva veľké bloky. Nešťastie sa stalo na ceste, ktorá je kvôli opravám uzavretá pre dopravu. Polícia sa o páde mosta dozvedela z volania na tiesňovú linku o 14:41. Kriminalisti preverujú, či nebol spáchaný trestný čin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.

Na mieste počas štvrtkového večera zasahovalo asi 70 hasičov, policajti a záchranári. Pražskí hasiči na miesto vyslali špeciálny útvar USAR, ktorý má špeciálnu techniku ​​na vyhľadávanie ľudí v sutinách. V Česku bol nasadený len v niekoľkých prípadoch. Stav mosta najskôr neumožňoval nasadiť ťažkú ​​techniku, záchranári v prvých hodinách používali len ruky a drobné náradie.

Zrútený most opravuje ako subdodávateľ spoločnosť Bögl & Krýsl, ktorá figuruje aj v prípadoch tragických zrútenie mostov v Česku a na východe Slovenska. Oznámila to firma, ktorá spolu so spoločnosťou Strabag zastrešuje opravy celej cesty. Firma Bögl & Krýsl v tlačovom vyhlásení uviedla, že sa jej zamestnanci zúčastnili prípravných prác pod mostom, ale nevykonávali odťažovanie zásypu mosta. Niektorí miestni ľudia hovorili o tom, že na jednej strane mosta bola dosť odbagrovaná zemina.

Oprava mosta bola súčasťou veľkej krajskej investície za 160 miliónov českých korún do modernizácie cesty medzi Chotěbořím a Golčovým Jeníkovom. Práce začali v lete, zahŕňajú celkovo tri mosty. Podľa kraja bol technický stav kamenného mosta z roku 1926 relatívne dobrý. Pri poslednej kontrole vlani v novembri bol hodnotený stupňom 4 až 5 na sedemstupňovej škále, kde 7 je najhorším stavom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #zranení #Most