NATO už neverilo, že bude riešiť Rusko

Severoatlantická aliancia víta prímerie, ale nie je vylúčené, že by mohla poslať aj zbrane na Ukrajinu. Predstavitelia NATO sa v prvý deň summitu stretli s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a priznali, že netušili, akú krízu budú musieť riešiť.

05.09.2014 08:08
Porošenko, Rasmussen Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko(vľavo) and generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen počas tlačovej konferencie na summite NATO vo Walese.
debata (32)

"Nepredpokladali sme, že sa ešte budeme zaoberať takouto situáciou v regióne,“ povedal v súvislosti s ukrajinsko-ruským konfliktom pre americké NPR Philip Breedlove, veliteľ spojeneckých vojsk NATO v Európe. Generál tiež jednoznačne nevylúčil, že by aliancia mohla začať dodávať Ukrajine zbrane.

V zákulisí sa hovorí najmä o protitankových strelách. Breedlove pre NPR potvrdil, že viaceré členské štáty aliancie zvažujú dodávky nebojového materiálu, ale aj zbraní Ukrajine. Pravdepodobne by to však bolo na bilaterálnej báze. To naznačil aj Porošenko.

Slovenský minister obrany Martin Glváč uviedol, že v minulosti prichádzali aj na Slovensko určité požiadavky. "Reagovali sme na ukrajinské návrhy. Nemali však vojenský charakter, išlo o technickú pomoc,“ povedal na tlačovej konferencii Glváč.

Summitu aliancie mnohí experti i politici pripisujú rovnakú dôležitosť ako vrcholným stretnutiam NATO po skončení studenej vojny či po útokoch z 11. septembra 2001.

"Je jasné, že Ukrajina je jedným z najdôležitejších problémov stretnutia aliancie. Sú tu však aj ďalšie horúce bezpečnostné témy ako situácia v Iraku a celkovo na Blízkom východe či v Afganistane po roku 2014,“ povedal pre Pravdu Raimonds Rublovskis z Lotyšského inštitútu pre medzinárodné vzťahy. Podľa vojenského odborníka, ktorý pôsobil aj ako zástupca Lotyšska v európskom veliteľstve v belgickom Monse, nie je jasné, ako sa vyvinú pozície aliancie smerom k Ukrajine a Rusku.

"Diskutuje sa o otázke rýchlo nasaditeľných síl a možnom rozmiestnení vojenskej infraštruktúry aliancie v Poľsku a Pobaltí. Je však nerealistické očakávať, že by NATO vybudovalo pozemné, námorné a letecké základne na východe Európy. Napriek tomu to však je jeden z najdôležitejších summitov NATO v histórii,“ myslí si Rublovskis.

Je pravdepodobné, že summit bude súhlasiť s vytvorením jednotiek v počte asi štyritisíc mužov, ktoré by boli schopné byť na mieste určenia do dvoch dní. Predpokladá sa, že aliancia oznámi vytvorenie ďalších štruktúr vo východnej Európe ako veliteľské centrum či logistické základne. Neznamená to však, že by NATO v regióne umiestnilo nastálo väčší počet vojakov.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #summit #Anders Fogh Rasmussen #Ukrajina #Petro Porošenko