Pri Mariupole a Donecku sa ozývala streľba z ťažkých zbraní

Pár hodín pred začiatkom prímeria na Ukrajine znela na predmestí prístavu Mariupoľ a v oblasti mesta Doneck znova delostrelecká paľba.

05.09.2014 10:05 , aktualizované: 17:51
Ukrajina, Mariupol Foto: ,
Vojak ukrajinského práporu Azov na kontrolnom stanovišti v južnom pobrežnom meste Mariupol.
debata (71)

Informovali o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na správy svojich reportérov a svedkov z rána.

Proruskí povstalci počas dňa pokračovali v ofenzíve v strategicky významnej oblasti okolo polmiliónového mesta Mariupoľ, ktoré sa nachádza na juhovýchode Ukrajiny medzi Ruskom a Krymom, ktorý Rusko anektovalo tento rok na jar.

„Boli sme pod paľbou celú noc, ale stále sa nám darí udržiavať povstalcov v šachu. Stojí proti nám s tankami a delostrelectvom,“ uviedol podľa agentúry Reuters veliteľ ukrajinských dobrovoľných milícií so sídlom v Mariupole.

„Naše delostrelectvo dorazilo a je rozmiestňované (na obranu mesta) proti rebelom,“ vyhlásil starosta Mariupolu.

Paľba z ľahkých i ťažkých zbraní sa podľa agentúry Reuters dopoludnia ozývala tiež severozápadne od Donecku, z blízkosti miestneho letiska. Proruskí separatisti v posledných dňoch ostreľujú letisko v Donecku a vo štvrtok tvrdili, že ho obkľúčili a čakajú, kým sa ukrajinskí vojaci vzdajú.

„Z širšej oblasti súčasného letiska sa ozýva streľba z ľahkých zbraní a opakované výstrely z diel,“ konštatoval reportér agentúry Reuters z miesta vzdialeného asi dva až tri kilometre od letiska.

Na Ukrajine vraj padlo približne 2 000 Rusov

Hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko tvrdí, že vo vojne na východe Ukrajiny zabili už okolo 2 000 občanov Ruska. Sú vraj medzi nimi vojaci pravidelných síl aj ďalší bojovníci. Informovali o tom ukrajinské médiá a agentúra Reuters, ktorá upozornila, že údaj nebolo možné potvrdiť z nezávislých zdrojov.

Lysenko sa s ohľadom na údaje o mŕtvych Rusoch na Ukrajine odvolal na informácie rozviedky. „Podľa operačných údajov rozviedky celkové straty Rusov počas konfliktu predstavujú okolo 2 000 obetí. Počet ranených možno odhadnúť na štvornásobok počtu mŕtvych,“ povedal. Straty ukrajinskej armády stanovil na 846 mŕtvych a 3 072 zranených.

Zranení Rusi sú podľa Lysenka prepravovaní okrem iného do vojenských nemocníc v Petrohrade, vo Volgograde a v Rostove na Done. Lysenko tiež obvinil ruskú stranu, že sa snaží skrývať informácie o padlých. Ruský opozičný politik a publicista Leo Šlosberg, ktorý vyšetruje osud mŕtvych ruských výsadkárov na Ukrajine a na konci augusta bol surovo zbitý v Pskove, vo svojom utorkovom článku uviedol, že na východe Ukrajiny padla takmer celá rota ruskej 76. výsadkovej divízie.

Z jednotky, ktorá bola na Ukrajine z mesta Pskov vyslaná 16. augusta a tvorilo ju 80 mužov, prežilo vraj len desať vojakov. Organizácia Spojených národov vo svojej poslednej bilancii oznámila, že od vypuknutia vojny v apríli si ukrajinský konflikt vyžiadal viac ako 2 600 obetí.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Mariupol