KĽDR stanovila termín súdu so zadržiavaným Američanom

Matthew Miller, jeden z troch Američanov, ktorých v súčasnosti zadržiava Severná Kórea, sa postaví pred súd 14. septembra. V krátkom vyhlásení o tom informovali severokórejské médiá.

07.09.2014 08:18
debata (2)

Nespresnili pritom, z čoho je americký občan obvinený, napísala agentúra Reuters. Dvadsaťšesťročného Millera z kalifornského Bakersfieldu v KĽDR zadržali tento rok v apríli, keď po prílete do krajiny roztrhal svoje víza a vyhlásil, že chce v komunistickej Severnej Kórei žiť.

Vyhlásenia severokórejských médií sa nezmieňujú o ďalšom Američanovi Jeffreym Fowleovi, ktorého zadržali v máji po tom, čo na toaletách jachtárskeho klubu v Čchongdžine nechal Bibliu.

Od decembra 2012 je v KĽDR zadržiavaný americký misionár Kenneth Bae, odpykáva si trest 15 rokov nútených prác za to, čo KĽDR označila ako podvratnú protištátnu činnosť.

Začiatkom tohto mesiaca dostali zahraniční novinári vzácnu príležitosť hovoriť so zadržiavanými Američanmi. Tí v rozhovoroch apelovali na USA, aby sa postarali o ich skoré prepustenie.

Na Severnú Kóreu sú uvalené prísne sankcie OSN kvôli jadrovému a raketovému programu. Odborníci predpokladajú, že Pchjongjang chce zadržiavaných Američanov využiť ako vyjednávacie páky na získanie ústupkov zo strany Washingtonu, s ktorým nemá diplomatické vzťahy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Matthew Miller